και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι “τρελοί” έχουν δίκιο στο χρηματιστήριο....

Μετά από αρκετά χρόνια ασχολίας με το χρηματιστήριο ένα πράγμα έχω διαπιστώσει: Όσο πιο τρελή φαίνεται μια πρόβλεψη που διατυπώνει κάποιος εκ των προτέρων, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να δικαιωθεί εκ των υστέρων.

Η μόνη περίπτωση να μην δικαιωθεί μια θεότρελη πρόβλεψη, είναι να έχει γίνει σε λάθος κατεύθυνση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να ανακαλύψει κανείς πολύ αργότερα, ότι στην πραγματικότητα το λάθος βρισκόταν στον παράγοντα “χρόνο”. Τον χρόνο δηλαδή που θα χαρακτηρίζεται κάποιος ως “τρελός” έως ότου να δικαιωθεί.

Αλλά και ακόμη όταν μια αρχικά “τρελή” πρόβλεψη αρχίζει να φαίνεται πλέον λογική, τότε μάλλον είναι που πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί με μια άλλη πιο “τρελή”, αν θέλει να έχει πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί στο τέλος.

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι όσοι βασίζονται στις “λογικοφανείς” προβλέψεις η καλύτερη τύχη που τους περιμένει, είναι να κερδίσουν κάτι λίγο καλύτερο από τον τόκο της τραπέζης, αλλά το πιθανότερο είναι μακροπρόθεσμα να χάσουν εντελώς και τον “μπούσουλα”.

Με τον όρο “λογικοφανείς” θεωρούμε τον μέσο όρο των προβλέψεων που πραγματοποιούν οι περισσότεροι ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο, ενώ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τις “τρελές” από τις “αστείες” προβλέψεις. Μια πρόβλεψη όπως Γ.Δ στις 500 μονάδες μάλλον δεν αποτελεί απλώς “αστείο” αλλά μακάβριο “αστείο”, διότι εάν και όταν πραγματοποιηθεί κανείς δεν θα έχει όρεξη για “αστεία”.

Για να καταλάβει κανείς τι εννοούμε με τον όρο “τρελή” πρόβλεψη, ας ρωτήσει τον εαυτό του, που αποκλείει να πάει ο γενικός δείκτης ή μια συγκεκριμένη μετοχή μεσοπρόθεσμα. Αν η πρόβλεψη είναι πραγματικά “τρελή” και προς την κατεύθυνση της τάσης, στο τέλος θα είναι αυτή που τελικά θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να επαληθευτεί, σε σχέση με μια άλλη που εξαρχής φαίνεται λογική.

Γιατί τις περισσότερες φορές αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι να διαπιστώνει εκ των υστέρων ο πρώην 'τρελός', ότι δεν ήταν τελικά αυτός ο "τρελός", αλλά το ίδιο το χρηματιστήριο, διότι του απέδειξε ότι η πρόβλεψή του δεν ήταν αρκετά τρελή, για να είναι αληθινή.

Για αυτό και το μόνο που παραμένει τελικά αδύνατο, είναι να μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια τα μελλούμενα στο χρηματιστήριο, όσο "τρελός" και να είναι.

Αλήθεια πως θα χαρακτηριζόταν κάποιος το φθινόπωρο του 07 όταν ο Γ.Δ του ΧΑΑ βρισκόταν κάπου στις 5000 μονάδες, αν προέβλεπε ότι ένα χρόνο αργότερα αυτός θα βρισκόταν στις 1500; Και στις αρχές του 09 όταν το πιθανότερο σενάριο φαινόταν οι 1200 οι 1000 και δεν ξέρω εγώ πόσες μονάδες, τις 2700 σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, πόσοι αλήθεια τις θεωρούσαν μια σκέτη “τρέλα”;

Και μετά από τις 2700 τις 1000 μονάδες πόσοι “τρελοί” τις έβλεπαν;

Ακόμη θυμάμαι το 99 που όταν εκδήλωνα μια πρόθεση να πουλήσω κάποιες από τις μετοχές μου, οι περισσότεροι μου λέγανε: “Είσαι τρελός; τι πας να κάνεις;”

Αλλά και στο τέλος του 08 όταν μιλούσα για αγορές μου απαντούσαν: 'Είσαι τρελός; Θέλεις να καταστραφείς; Κρίμα είναι, έχεις και οικογένεια.'

Κατόπιν στο τέλος του 09, με την ΕΤΕ στα 22 Ευρώ όταν έλεγα ότι θα περιμένω να την αγοράσω κάτω από τα 10, μου απαντούσαν γελώντας: “Καλά εσύ έχεις τρελαθεί εντελώς”.

Μόνο που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η πρόβλεψή μου δεν ήταν τελικά τόσο τρελή όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Τελικά ολόκληρη η ιστορία του χρηματιστηρίου είναι γεμάτη από τέτοιες ανατροπές, οι οποίες δικαιώνουν εκ των υστέρων και τις πιο απίθανες και θεότρελες προβλέψεις. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα εξετάζοντας μια οποιαδήποτε μετοχή σε έναν πλήρη χρηματιστηριακό κύκλο (ανοδικό και καθοδικό). Τότε θα διαπιστώσει σίγουρα ότι η τιμή έχει τρελάνει πολύ κόσμο, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο.

Γι' αυτό άλλωστε ο πλούτος παραμένει προνόμιο των λίγων, με τις πιο κερδοφόρες προβλέψεις να τις κάνουν αυτοί που όταν τις λένε, οι περισσότεροι γελάνε μαζί τους και τους λοιδορούν.

Το δύσκολο όμως είναι τελικά να μπορέσει να γίνει κανείς τόσο "τρελός", ώστε να καταφέρει να κάνει μια πρόβλεψη της προκοπής στο χρηματιστήριο και η οποία να μην απέχει πολύ από το τι θα γίνει πραγματικά στο μέλλον. Ή εναλλακτικά να μπορέσει να βρει ποιος από όλους αυτούς τους "τρελούς" που κυκλοφορούν εκεί έξω, είναι αυτός που στο τέλος θα δικαιωθεί.

Τελικά ένα είναι βέβαιο, ότι το χρηματιστήριο είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι από το οποίο για να καταφέρει κάποιος να βγει κερδισμένος, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με την “λογική του παραλόγου”.

Για αυτό καλό είναι να μην βιάζεται κανείς να χαρακτηρίσει κάποιον που κάνει "τρελές" προβλέψεις στο χρηματιστήριο ως “τρελό για τα σίδερα”. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποιον “γκουρού των αγορών”, που “βάζει” υποψηφιότητα να πάρει ως δώρο όχι έναν ζουρλομανδύα, αλλά το “Νόμπελ” οικονομίας.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

7 σχόλια:

  1. Κ.ΚΑΘΗΓΗΤΑ, προφανώς ξεκίνησε η τέλεια καταιγίδα όπως είχατε προβλέψει σε παλιότερο σχόλιο στο Capital. Αν μπορείτε σας παρακαλώ να μου φωτίσετε λίγο τον δρόμο των αγορών, γιατί βλέπω να καταλήγω Μακροχρόνιος επενδυτής. Έχω απώλειες από 5 έως 40 %, σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΥΤ, ΙΑΤΡ, ΕΤΕ, λίγες ΠΕΙΡ, ALPHA, ΕURBANK, έλειψη πια ρευστότητας αλλά αρκετή υπομονή. Οπως προτείνετε να κάνω stop loss σε αυτές με την μικρότερη μείωση ή να της κρατήσω?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου όπως είπα και σήμερα στο Capital
    αν δεν διαλυθεί η ΟΝΕ και πάμε σε δραχμή, τον περισσότερο "γάιδαρο τον έχουμε φάει".

    Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει κάποτε όταν αρχίσεις και ενημερώνεσαι περί των σωστών τεχνικών στο χρηματιστήριο να κάνεις μια νέα αρχή, χρησιμοποιώντας τους νέους κανόνες που έμαθες.

    Με συμβολές είναι καλύτερα να μην ενεργεί κανείς, γιατί έτσι δεν πατάει γερά στα πόδια του και μοιραία θα "τα χάσει".

    Εσύ πρέπει να αποφασίζεις τι θα αγοράσεις και κυρίως που θα το αγοράσεις και βέβαια να χρησιμοποιείς πάντα stop loss πριν οι ζημιές γίνουν μεγάλες.

    Πχ δεν αγοράζουμε ποτέ μετοχές ευρισκόμενες στο στάδιο 4.

    Μετά δεν μένουμε σχεδόν ποτέ χωρίς μετρητά σε μια πτωτική αγορά.

    Η γνώμη μου για τώρα, είναι να μην πουλήσεις γιατί η αγορά είναι ήδη υπερπουλημένη.

    Αν θέλεις να πουλήσεις κάτι για άντληση ρευστότητας δώσε τις 2 από τις 4 τράπεζες που κρατάς γιατί οι μετοχές στο ίδιο γκρούπ ανεβαίνουν και κατεβαίνουν μαζί.

    Άσε που μάλλον κάποιες θα πάνε για ΑΜΚ.

    Και εσύ από ότι είπες δεν έχεις ρευστότητα.

    Ας κάνουμε το σταυρό μας να μην διαλυθεί η ΟΝΕ γιατί τότε θα δούμε "πράγματα και θαύματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ Κ.Καθηγητά.
    Με καλύψατε πλήρως!

    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως αυτά που αναφέρετε έχουν σχέση με μεσοπρόθεσμους κύκλους χρηματιστηρίων;
    Μήπως αυτή τη φορά ζούμε το τέλος ενός μεγάλου κύκλου,(υπερχρεωμένες/με χαμηλή ανάπτυψξη(;) ΗΠΑ,ΕΕ επακόλουθη επιβράδυνση Κίνα, Ινδίες κλπ) και έχουμε να δούμε μεγαλύτερες πτώσεις (παραμένουν ψηλά Dow 11444, FTSE100 5200 κλπ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @MarekP

    Όντως φίλε μου αυτά που αναφέρω έχουν να κάνουν με τους μεσο-μακροπρόθεσμους κύκλους των χρηματιστηρίων.

    Η γνώμη μου είναι ότι όντως ζούμε το τέλος ενός μεγάλου οικονομικού κύκλου και ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το πιο πιθανό είναι πρώτα να "τρελαθούμε" από τις χαμηλές τιμές και κατόπιν από τις υψηλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει πολύ ενδιαφέρων η κατάσταση! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχοντας ώς υπόδειγμα τον Βιομηχανικό Δείκτη Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, θα περίμενα χαμηλότερα όταν και αν συμβούν στο ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι το 10% περίπου της τελευταίας ανώτερης τιμής (6.500 περίπου) του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χ.Α., που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.
    Δηλαδή, δεν αποκλείεται και η τιμή 650 (10%Χ6.500)και με την προϋπόθεση διατηρήση μας στο ευρώ.
    Σε κάθε περίπτωση, όμως οι προβλέψεις αυτής της μορφής αλλά και κάθε πρόβλεψη στερείται οποιασδήποτε επιστημομονικής βάσης και πρακτικά, κατά την γνώμη μου, δεν έχουν αξία.

    Η διαχείριση ΧΦ χρειάζεται να στηρείζεται σε σχέδιο με προκαθορισμένους τρόπους ενεργειών (π.χ. μεθοδολογία επιλογής τίτλων, κατανομή του κεφαλαίου, καθορισμός stop loss,..).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.