και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

The dollar run....


Όταν πριν από καιρό έγραψα ότι η παγκόσμια κρίση θα ξεκινήσει με ένα Dollar Run (κρίση δολαρίου), οι Αμερικανοθρεμένοι εκπρόσωποι της νέας οικονομίας γελούσαν μαζί μου και μου απαντούσαν ότι το δολάριο σε περιόδους κρίσης αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο της παγκόσμιας οικονομίας.

Not this time my friend.. Not this time...” που έλεγε και ο Jesse Livirmore.

Διότι αυτή τη φορά το δολάριο είναι η ίδια η κρίση...

Έτσι στις μέρες μας το να πουλάει κανείς πχ Αμερικάνικες μετοχές για να αγοράσει δολάρια, είναι σαν να “πηδάει από το τηγάνι κατευθείαν στη φωτιά” που λένε και οι Αμερικάνοι.

Όλο αυτό τον καιρό λοιπόν οι “ειδικοί” της νέας οικονομίας πρότειναν short τοποθετήσεις στην ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου, διότι έβλεπαν τα προβλήματα στην ζώνη του ευρώ να αυξάνονται. Αυτό που δεν έβλεπαν όμως ήταν τα “χάλια” του ίδιου του δολαρίου.

Διότι το να ποντάρει κανείς στην νίκη του δολαρίου έναντι του Ευρώ είναι σαν να ποντάρει στην νίκη ενός “τυφλού” που παλεύει κόντρα σε έναν “πεθαμένο”. Γιατί αυτό που ουσιαστικά τους διαφεύγει είναι ότι μπορεί ένας τυφλός να ”κερδίζει” άνετα έναν πεθαμένο, αλλά ο οποιοδήποτε άλλος (νόμισμα) “τα βάζει” με τον τυφλό, είναι σαν να “κλέβει εκκλησία”.

Και φυσικά όλα αυτά κόντρα στις προσπάθειες να "στηθεί" ο αγώνας μέσω της παρέμβασης των περισσότερων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μη επιθυμώντας την ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, τυπώνουν και ρίχνουν στην αγορά “καραβιές” χαρτονομισμάτων. Ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτό που με κάνει και απορώ είναι πως αυτοί που υποτίθεται θα έπρεπε να κατείχαν τουλάχιστον τις βασικές οικονομικές γνώσεις, είναι δυνατόν να να πιστεύουν ότι κάτι το οποίο αναπαράγεται εύκολα και χωρίς κόπο σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να έχει αξία, ανεξαρτήτως οικονομικής θεωρίας.

Λυπάμαι αλλά οι Αμερικάνοι είχαν την κότα (δολάριο) με τα χρυσά αυγά (παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα) και κατάφεραν να την “σφάξουν”.

Είχα πει και παλαιότερα ότι κάποτε οι πλεονασματικές χώρες θα συνειδητοποιούσαν ότι ουσιαστικά τόσο καιρό “δούλευαν” για τους Αμερικάνους και ότι στην πραγματικότητα αγοράζοντας Αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υποθήκευσαν το μέλλον τους, όπως οι Αμερικάνοι με τα τεράστιο χρέος “υποθήκευσαν” το μέλλον των παιδιών τους.

Η ώρα λοιπόν που τα αναπτυσσόμενα κράτη θα συνειδητοποιούσουν το “κόλπο με το δολάριο” και θα αρχίσουν να ξεφορτώνονται τα Αμερικανικά Assets, εκτιμώ ότι δεν είναι μακριά.

Πιστεύω λοιπόν ότι όπου ν' ναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα στρέψουν την παραγωγή τους στο εσωτερικό τους, ανεβάζοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, σε αντίθεση με το βιοτικό επίπεδο των δυτικών κρατών για το οποίο θεωρώ ότι πλησιάζει η ώρα να το “πάρει η κατηφόρα”.

Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ακόμη οι περισσότεροι είναι, το πως είναι δυνατόν οι Αμερικάνοι να ηττηθούν χάνοντας την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Αυτό μάλλον συμβαίνει διότι από τότε που γεννήθηκαν οι ΗΠΑ αποτελούσαν και αποτελούν και αποτελούν την παγκόσμια υπερδύναμη.

Δυστυχώς όμως για αυτούς το ιστορικό μοντέλο μας λέει ότι σε παρόμοια θέση είχαν βρεθεί η Πορτογαλία (1450-1530), η Ισπανία (1530-1640), η Ολλανδία (1640-1720), η Γαλλία (1720-1815) και η Μεγάλη Βρετανία (1815-1920). Μάλιστα, για την καθεμία από αυτές η κυριαρχία διήρκεσε περίπου 90-100 χρόνια, στοιχείο που συνηγορεί έντονα στο ότι ίσως να βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μιας αντίστοιχης αλλαγής.

Και τέτοιου είδους αλλαγές, συμβαίνουν συνήθως μετά από παγκόσμιους πολέμους.

Έτσι λοιπόν μάλλον αυτή η στιγμή αποτελεί μια από τις “σπάνιες” στιγμές, που το νόμισμα το οποίο θα αποτελέσει το ασφαλές καταφύγιο για αυτήν την κρίση, θα είναι αυτό του χρυσού.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

2 σχόλια:

  1. Φίλε καθηγητή ήσουν πολύ σωστός στις προβλέψεις σου για την Αμερική και το δολάριο. Το δολάριο πλέον δε θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Οι επενδυτές πλέον προτιμούν το χρυσό, το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, που παλιότερα προέτρεπε τους πελάτες της να πάρουν δάνεια σε φράγκο, έχει καταστρέψει πολύ κόσμο.

    Από εκεί και πέρα όμως για να χάσει η Αμερική των πρωτοκαθεδρία θα πρέπει κάποιος άλλος να την ξεπεράσει. Εγώ δε βλέπω κάποια από τις αναδυόμενες οικονομίες να μπορεί να το καταφέρει αυτό. Η ανάπτυξή τους βασίζεται σε φούσκες και η κοινωνικοπολιτική τους κατάσταση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, να ξέρεις ότι τα περισσότερα από όσα έχουν συμβεί στην ιστορία, αρχικά φαινόντουσαν αδύνατα.

    Η γνώμη μου είναι ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί (κεφάλαιο) θα συμβάλουν στο πέρασμα της σκυτάλης στην Ασία. Αυτό γιατί ήδη έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους εκεί.

    Εκτιμώ ότι σύντομα θα μεταφέρουν και τις έδρες των εταιρειών τους, εξαιτίας των regulations και της αναπόφευκτης αύξησης της φορολογίας στην Αμερική.

    Διότι στις ΗΠΑ δεν έχουν πια σωστό καπιταλισμό και αυτό θεωρώ ότι σύντομα θα το πληρώσουν.

    Οι Ασιάτες υστερούν μόνο στην τεχνολογία πια. Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα γιατί
    μπορούν ακόμη και να "πάρουν" τους επιστήμονες από τις ΗΠΑ δίνοντάς τους μεγαλύτερους μισθούς από ότι έπαιρναν σε δολάρια.

    Θα διαφωνήσω μαζί σου ότι η ανάπτυξή τους βασίζεται σε φούσκες. Φούσκες έχουν αλλά όχι μεγαλύτερες από αυτές των Αμερικανών. Η δική τους ανάπτυξη βασίζεται περισσότερο στην παραγωγή από ότι σε άλλες χώρες.

    Άλλωστε μην ξεχνάς ότι οι ΗΠΑ το 29 είχαν την μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να γίνουν οι μετέπειτα παγκόσμιοι ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.