και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

The greatest bear market ever..


Από την αρχή της Ελληνικής κρίσης, είχα την διαίσθηση ότι αυτό το Bear Market θα ήταν για την Ελληνική αγορά το χειρότερο Bear Market των τελευταίων δεκαετιών.

Είχα γράψει μάλιστα ότι οι τιμές θα φτάσουν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, επίπεδα ισοδύναμα της μεγαλοπρεπέστατης χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μάλιστα είχα πει ότι προβλέπω στρατιές νέων εγκλωβισμένων και ότι εγώ θα αρχίσω να ασχολούμαι με το χρηματιστήριο μόνο όταν όλοι οι απανταχού “ειδικοί”, που τώρα μιλούν για επενδυτικές ευκαιρίες και άνοδο, καταπιούν την γλώσσα τους. Μάλιστα είχα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα αγοράσω ξανά, μόνο ότι θα διαδοθεί έντονα η φήμη ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί ακόμη και να “κλείσει”.

Όμως όλα όσα έλεγα τότε φαινόντουσαν γραφικά και για γέλια, λόγια από κάποιον που το έπαιζε “ειδικός” και συνάμα “προφήτης της συμφοράς”, για να αποσπάσει την προσοχή των γύρω του.

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως οι περισσότεροι, ήταν ότι το μόνο πράγμα που δεν με απασχολούσε ήταν να το παίξω “ειδικός” και ότι μόλις ένα χρόνο πριν είχα ανέβει σε μια καρέκλα στο χρηματιστηριακό γραφείο στο οποίο δίνω τις εντολές μου, φωνάζοντας ότι “είμαι ο πιο άσχετος εδώ μέσα”, διότι διατηρούσα margin σε μια πτωτική αγορά.

Από αυτό όμως το περιστατικό και μετά άρχισα να κάνω σωστές επενδύσεις, αγοράζοντας και διαβάζοντας πρωτίστως βιβλία διακεκριμένων ανθρώπων που είχαν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με εμένα στις αγορές, αλλά το κυριότερο τα είχαν αντιμετωπίσει σωστά και με την κατάλληλη μέθοδο.

Από εκεί και πέρα λοιπόν, άλλαξα "μυαλά" και νοοτροπία όσον αφορά τις αγορές και τα λάθη μου ελαχιστοποιήθηκαν.

Έτσι δεν άργησα λοιπόν αμέσως να καταλάβω ότι η Ελληνική οικονομία ήταν μια φούσκα βασισμένη επάνω στα δανεικά, αλλά το κυριότερο της πρόβλημα δεν ήταν αυτό.

Το κυριότερο πρόβλημα ήταν και είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγοι σωστοί από οικονομικής άποψης νόμοι, αλλά το κυριότερο και συνάμα χειρότερο είναι ότι όπου αυτοί οι λίγοι σωστοί νόμοι υπάρχουν, δυστυχώς δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Γι' αυτό και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πει κάποτε την φράση¨:

Αφού δεν υπάρχει κράτος!”

Ε αυτό που κατάλαβα λοιπόν, ήταν ότι σύντομα θα διαπιστώναμε όλοι μας ότι:

Αφού δεν υπάρχει κράτος... δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και χρηματιστήριο.”

Τόσο απλά, μπορεί κάποιος κατά την γνώμη μου να “προβλέψει” την πορεία των πραγμάτων στις αγορές.

Διαβάζοντας όμως κατόπιν και πέντε δέκα βιβλία τα οποία αφορούσαν την διαχείριση των δυτικών οικονομικών από τους πολιτικούς τους τις τελευταίες δεκαετίες, κατάλαβα ότι δεν είμασταν μόνο εμείς ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Καραμανλής ο νεότερος, το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι τα περισσότερα δυτικά κράτη διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια μια παρόμοια οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα η φούσκα κρατικού χρέους να έχει γίνει παρόμοια με αυτήν της Ελληνικής ίσως και χειρότερη.

Εάν λοιπόν είμασταν μόνο εμείς το πρόβλημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η πτώση που βιώνουμε τώρα, αποτελεί με αρκετά μεγάλη πιθανότητα την τελευταία πράξη του Ελληνικού χρηματιστηριακού δράματος.

Μακάρι και να είναι έτσι. Αλλά το σωστό είναι κατά την γνώμη μου να περιμένουμε η ίδια η αγορά να μας το ”ανακοινώσει”.

Αυτό το εύχομαι ολόψυχα, διότι γνωρίζω καλά ότι όσο πιο κάτω από τις 1000 μονάδες κατέβει ο γενικός δείκτης, τόσο χειρότερα πράγματα προεξοφλούνται για την πραγματικότητα στην Ελληνική κοινωνία.

Διότι όσο πιο κάτω πάει ο δείκτης από τις 1000 μονάδες, τόσο περισσότερο το χρηματιστήριο θα μας “ προτρέπει” όχι για να αγοράσουμε μετοχές,

Αλλά κότες και κουνέλια.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.