και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δως μου .. για να σε δώκω ..


Πατριώτη..

"Give me one Trillion and I'll give you any price you want..."

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

2 σχόλια:

  1. καλησπερα σε ολους.θα ηθελα να κανω μια ερωτηση επειδη ειμαι σχετικα αρχαριος στα θεματα χρηματιστηριο και θα το εκτιμουσα πολυ αν καποιος εμπαινε στο κοσμο να μου εξηγησει! καταρχας ποια ειναι η διαφορα της ονομαστικης και της χρηματιστηριακης αξιας μιας μετοχης? δευτερον για τη χρηματιστηριακη αξια μπαινεις σε μια πλατφορμα και αγοραζεις μετοχες απο το χρηματιστηριο για την ονομαστικη πως αγοραζεις? τριτον αυτες οι 2 αξιες ειναι το ιδιο? δηλαδη αν η χρηματιστηριακη αξια ειναι στα 5 ευρω στα 5 ειναι η ονομαστικη? και τελος για ποιο λογο αγοραζει καποιος στη χρηματιστηριακη αξια και για ποιο λογο στην ονομαστικη? σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε greek6..

      Καλημέρα και από εμένα.. (γιατί εγώ είμαι κατά κύριο λόγο πρωινός τύπος).

      Όσον αφορά την ερώτησή σου, η ονομαστική αξία της μετοχής καθορίζεται κατά την ίδρυση της Εταιρείας και προκύπτει αφού διαιρέσουμε την αξία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με τον αρχικό αριθμό μετοχών. Η ονομαστική αξία μπορεί να αλλάξει μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας και αλλάζει κυρίως σε περιπτώσεις ΑΜΚ με Σπλιτ κτλ.

      Γενικά σε κάποιον η Ο.Α είναι σχεδόν άχρηστη και χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για τον υπολογισμό της λογιστικής αξίας μιας μετοχής ((χρηματιστηριακή αξία)/Ο.Α).

      Και αυτό γιατί από τότε που δημιουργείται η εταιρία έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα όλα (τιμές παγίων κτλ) και έτσι η Ο.Α δεν είναι κάπου χρήσιμη, παρά μόνο η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής η οποία υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αξία της εταιρίας.

      Γενικά πάντως να ξέρεις ότι για τέτοια θέματα καλό είναι να ψάξεις και να βρείς στο internet κανένα καλό και αξιόπιστο site με χρηματιστηριακή ορολογία (πχ http://www.cysec.gov.cy/Downloads/Investors/%CE%95%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf)
      για να λύσεις όλες τις πιθανές σου απορίες.

      Και αυτό όχι γιατί εδώ βαριόμαστε, αλλά επειδή όπως λέει και κάτω δεξιά στο blog αυτό είμαστε όλοι άσχετοι περί του χρηματιστηρίου.

      Ή τουλάχιστον οι περισσότεροι....

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.