και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Για μας οι φούσκες οι μικρές και γι' άλλους οι μεγάλες..

Πατριώτες έχω κωλομπερδευτεί..



Μπορεί please κάποιος πατριώτης χριστιανός ή μη, να μου πει τελικά αν ο αποπληθωρισμός είναι καλό ή κακό πράγμα;

Ή μήπως και εδώ ισχύει το ρητό:

“Όταν πρόκειται για εμάς είναι κακό και όταν πρόκειται για τους άλλους είναι καλό...”


Ο “Καθηγητής Λυκείου”

11 σχόλια:

  1. http://moneymorning.com/2013/05/24/why-ben-bernankes-market-manipulation-is-so-brilliant/

    χα χα χα...,


    Αλλά φαίνεται να συμφωνούμε με το συμπέρασμα
    "We know deflation is the Fed's #1 enemy, so it's going to fight it tooth and nail. And the longer it does, the greater the future potential for surging inflation and gold." στο

    http://moneymorning.com/2013/05/24/one-sure-winner-as-we-fight-deflation/



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Θα σε μαλώσω..

      Αφού όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις εδώ μέσα..

      "Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά"..

      "Αυτή τη φορά όσο ο Ben τυπώνει, τόσο τον πληθωρισμό μειώνει..

      και τόσο τον χρυσό ξεφουσκώνει..."

      Διαγραφή
  2. κ. καθηγητά, πήρα σήμερα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ τo βιβλίο του Krugman για την κρίση 2008 και την επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης. Το λέει καθαρά ο νομπελίστας στο οπισθόφυλλο: αν έκοβαν χρήμα το 1929 και η FED δεν είχε υπερασπισθεί τον κανόνα του χρυσού, δεν θα υπήρχε κρίση, παρά μια σύντομη ύφεση που θα είχε ξεχαστεί !

    Ποιον λοιπόν να πιστέψω: έναν καθηγητή Λυκείου ή έναν Νομπελίστα καθηγηταρά οικονομολόγο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά τον "Καθηγητή Νομπελίστα"...

      Και ο πεθερός μου αυτό θα έκανε...

      Και αυτό το λέω όχι για να τον "θίξω", αλλά γιατί τώρα μου τον θύμισες που όταν ο Γιώργος έγινε πρωθυπουργός και άρχισε να μοιράζει μισθολογικές αυξήσεις και επιδόματα εγώ του έλεγα:

      "Μα τι κάνει ο μ@λ@κ@ς;;;;

      εδώ έχουμε χρεοκοπήσει...."

      Και αυτός μου απαντούσε..

      "Καλά τώρα..

      Ξέρεις εσύ ..

      και δεν ξέρει αυτός..."

      Διαγραφή
    2. Αλλά φίλε Λεύκιε έχω και κάποιες απορίες, αν μπορείς να ρωτήσεις τον Νομπελίστα.

      Πως υπερασπίστηκε τον κανόνα του χρυσού το 29 η FED;

      Επιτρέποντας το fractional banking και αφήνοντας τις τράπεζες να τυπώνουν περισσότερα χαρτονομίσματα από τον χρυσό που είχαν στα θυσαυροφυλάκια τους και συμμετέχοντας και αυτή η ίδια σε αυτό το "apati-party";

      Ή μήπως όταν ο άλλος ο απατεώνας με το "New Deal" κατάργησε τον κανόνα του χρυσού, τον υπεξαίρεσε από τα "κορόιδα" και άρχισε να τυπώνει όσες φωτοτυπίες ήθελε, τότε τελείωσε η κρίση;

      Αλλά αυτό το τελευταίο μην το ρωτήσεις γιατί ξέρω την απάντηση του νομπελίστα.

      Η κρίση δεν τελείωσε τότε γιατί δεν τύπωσαν αρκετές φωτοτυπίες.

      Έπρεπε ως συνήθως να είχαν τυπώσει περισσότερες...

      Διαγραφή
  3. Για το New Deal υπάρχει μια θεωρία ότι οι φωτοτυπίες δεν επηρέασαν τότε τον πληθωρισμό επειδή τα δάνεισαν οι τράπεζες τους στον Χίτλερ (επομένως δεν καταναλώθηκαν στην Αμερική) και είχαν σχεδιάσει τον πόλεμο για να προλάβουν να μην τα πάρουν πίσω και δημιουργηθεί πληθωρισμός. Επιπλέον με τον πόλεμο πέρασε η Ευρώπη από την επιρροή της Αγγλίας, πέρασε στην επιρροή της Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από θεωρίες άλλο τίποτε..

      Όμως η ιστορία έγραψε ότι αμέσως μετά την "υπεξαίρεση" ο χρυσός (ο απόλυτος δείκτης του πληθωρισμού κατά την γνώμη μου) ανέβηκε ένα 30 με 40% όπως και τα περισσότερα άλλα assets.

      Με άλλα λόγια πληθωρισμό είχαμε..

      Υπερπληθωρισμό δεν είχαμε...

      Ίσως επειδή όπως λέει και ο νομπελίστας...

      Δεν τύπωσαν αρκετά..

      Διαγραφή
  4. KAΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ KAΘΗΓΗΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Berenberg Bank για ελληνικές τράπεζες: "The winners take it all Του Ηλία Γ. Μπέλλου

    Πρόσκληση προς τους πελάτες της θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες της αγοράς να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι στο οποίο «οι νικητές κερδίζουν τα πάντα» (σ.σ. “The Winners take it all”) με επίκεντρο της ελληνικές τράπεζες απευθύνει μια από τις αρχαιότερες γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες η Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG.

    Η ευρύτερα γνωστή ως Berenberg Bank, που λειτουργεί από το 1590, σε εκτενή της παρουσίαση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζει πως οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες και συγκεκριμένα η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν διακριθεί στην συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την παράλληλη εξυγίανσή του, αυξάνοντας το συνολικό τους μερίδιό στην ελληνική τραπεζική αγορά από 50% περίπου το 2011 στο 73% μετά την απορρόφηση των μικρότερων τραπεζών.

    Σημειώνει πως τα μεγαλύτερα οφέλη από τη διαδικασία αυτή έχει αποκομίσει η Πειραιώς που εκτίναξε το μερίδιο της από 13% στο 30% και επισημαίνει πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν εν γένει οι ελληνικες τράπεζες αποκλιμακώνονται και το βασικό ρίσκο είναι η ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων προοπτικά εξαιτίας της ύφεσης.

    Αφού αναφέρει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 30% είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνεται όπως, όμως, και ότι εν τέλει θα διαμορφωθούν ακόμα υψηλότερα. Παρά ταύτα θεωρεί, με βάση τα δικά της stress tests, ότι τα εποπτικά τους κεφάλαια μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι υπεραρκετά για να τις θωρακίσουν από αυτή την επιδείνωση «με την Πειραιώς να επιδεικνύει τα ισχυρότερα αποτελέσματα».

    Η έκθεση την οποία υπογραφούν οι Έλληνιδες, ειδική αναλύτρια, Ελένη Παπούλα και, υπεύθυνη πωλήσεων, Ηρώ Παπαδοπούλου, εκδίδεται από μια τράπεζα υψηλού κύρους η οποία δεν καλύπτει τις ελληνικες τράπεζες σε μια ακόμα ένδειξη του ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμα και μεταξύ των ποιο εξεζητημένων επενδυτών.

    Υπογραμμίζει έτσι ότι η συμμετοχή στις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου τους και με την μόχλευση που παρέχουν τα warrants αποτελεί ένα επενδυτικό στοίχημα υπερ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομία αλλά και της ευρωζώνης συνολικά. Αντιμετωπίζει δηλαδή -και παρουσιάζει αναλόγως- την τρέχουσα διαδικασία ως μια ευκαιρία για συμμετοχή στο ελληνικό recovery.

    Ονομάζει τις εν λόγω τρεις ελληνικές τράπεζες ως τους «επιζώντες» (survivors ) μιας μακράς περιόδου προκλήσεων και υπερτονίζει την διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα ενώ δεν παραλείπε να αναφέρει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται πλην όμως παραμένει αδύναμο με την ζήτηση για νέα δάνεια και την λειτουργία των υπαρχόντων προβληματική εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

    Σε επίπεδο αποτιμήσεων η Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG αποφεύγει ασφαλώς να παρέχει τιμές στόχους όμως με βάση τις τιμές των αυξήσεων και τους υπολογισμούς της εκτιμά ότι ελκυστικότερα αποτιμημένη όσον αφορά τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία (tangible book value) εμφανίζεται η Alpha (0,8) και ακολουθούν η Πειραιώς (1,0) και η Εθνική (2,0).






    Ακολουθήστε το Capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Λουκά,

      Το πρόβλημα δεν είναι που οι Ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν και θα χρεοκοπήσουν ξανά στο μέλλον..

      Το πρόβλημα είναι ότι και αυτή η τράπεζα που σου προτείνει να συμμετέχεις στις ΑΜΚ είναι και αυτή κατ' ουσίαν χρεοκοπημένη.

      Γιατί στην ουσία τι κάνει μια τράπεζα;

      Τις πάς 1000€ και αυτή δανείζει τα 900 και κρατά 100, ενώ ταυτόχρονα προσποιείται και εγγυάται ότι όποτε πας εσύ και τα ζητήσεις πίσω τα έχει διαθέσιμα.

      Αν λοιπόν κάποια στιγμή πάνε και ζητήσουν οι περισσότεροι τα λεφτά τους από την τράπεζα αυτή απλά δεν τα έχει.

      Αλήθεια γνωρίζεις τι είναι ένα Πόνζι σχήμα;

      Άσε που ουσιαστικά οι τράπεζες δανείζουν μακροπρόθεσμα και δανείζονται βραχυπρόθεσμα.

      Μιλάμε για την τέλεια συνταγή της χρεοκοπίας.

      Το σχήμα λοιπόν όπως και κάθε Πόνζι σχήμα, λειτουργεί καλά όσο το χρήμα συνεχίζει να αυξάνεται.

      Μόλις αρχίζει και μειώνεται καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

      Για αυτό και έχουν "χεστεί τώρα" όλοι επάνω τους και κάνουν bailout τους πάντες και τα πάντα από τον Μπέν μέχρι την "Χοντροκώλα" και γι' αυτό τους ακούς να λένε ότι έπρεπε να γίνει bailout για να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (ακόμα και για την Κύπρο αυτό είπε η ακατανόμαστη).

      Με άλλα λόγια μην καταρρεύσει το πόνζι σχήμα και μας πάρει και μας σηκώσει.

      Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πήγαν να σκάσουν αυτή την φούσκα της πιστωτικής επέκτασης και για αυτό βλέπεις ότι βλέπεις τώρα.

      Όμως στην πράξη έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό και αυτό γιατί η Ελλάδα θα ξαναχρεοκοπήσει γιατί το χρέος της τώρα είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν στην αρχή της κρίσης, οπότε μόνο από αυτό οι τράπεζες που συνεχίζουν να αγοράζουν μέχρι και τώρα ομόλογα θα χρεοκοπήσουν και αυτές.

      Από την άλλη υπάρχουν εκατοντάδες χρεοκοπημένες "ζόμπι" εταιρίες στην Ελλάδα που στο άμεσο μέλλον θα χρεοκοπήσουν και αυτές και θα τα "ξαναφορέσουν" στις τράπεζες.

      Αλλά το κακό είναι ότι έξω οι φούσκες είναι ακόμη μεγαλύτερες και όταν σκάσουν (και αυτό θα γίνει κάποια στιγμή γιατί απλά όλα τα πόνζι σχήματα κάποτε σκάνε) θα γίνει το έλα να δεις και έχει να πέσει το γέλιο της αρκούδας..

      Πότε θα γίνουν όλα αυτά κανείς δεν το ξέρει..

      Όμως μην περιμένεις ότι μπορεί να γίνουν πχ μετά από 10 χρόνια οπότε δεν τρέχει και τίποτε.

      Και αυτό γιατί αυτό το πόνζι σχήμα βαστάει ήδη δεκαετίες....

      Αν θέλεις βέβαια μπορείς να συματάσχεις και εσύ σε αυτό το "apati party" πόνζι σχήμα.

      Ξέρεις τα πόνζι σχήματα πριν "σκάσουν" συνήθως δίνουν τρελές αποδόσεις...

      Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο τέλος ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να κερδίσουν και οι περισσότεροι πιάνονται τελικά είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο "κορόιδο"...

      Διαγραφή
  5. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΗΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΕΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ SP500 ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ DAX EYXARISTO ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ EURO/USD SE EYXARISTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Συγνώμη δηλαδή και με το συμπάθιο...

      Και χωρίς παρεξήγηση δηλαδή .....

      Αλλά πιστεύεις στ΄ αλήθεια ότι αν ήξερα όλα αυτά που με ρωτάς, θα είχα ποτέ φτιάξει αυτό το blog και θα καθόμουν τώρα να "μιλάω" μαζί σου;

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.