και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Το "δόγμα του σοκ" δια της πείνας...

 
Εκεί που αποτυγχάνουν η γνώση και η παιδεία...
 
αναλαμβάνει τελικά η πείνα για να θεραπεύσει την ανθρώπινη ανοησία.


Ο “Καθηγητής Λυκείου”

16 σχόλια:

  1. Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Shinzo Abe ετοιμάζεται να ζητήσει από το μεγαλύτερο Κρατικό Ταμείο συντάξεων (GPIF) να αυξήσει τις επενδύσεις του σε μετοχές και σε στοιχεία ενεργητικού στο εξωτερικό και θα ζητήσει την εφαρμογή της μέχρι τον Απρίλιο του 2015, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Εκτός από το GPIF, η νέα πιο επιθετική στρατηγική θα εφαρμοστεί σε περίπου 100 ακόμα Δημόσια Ταμεία, πρόσθεσαν οι πηγές. http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1103772/psahnei-sthrigmata-to-hrhmatisthrio.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Έχω ξαναγράψει εδώ μέσα ότι όλο το Ιαπωνικό "πακέτο" με τον πρωθυπουργό και την χρηματιστηριακή αγορά τους, εμένα προσωπικά μου θυμίζουν έντονα την Ελληνική αγορά του 99.

      Αλήθεια θυμάται κανείς εκείνες τις ημέρες επί Σημίτη, που οι τότε διοικούντες έβαζαν τα ταμεία να αγοράσουν μετοχές στα υψηλά του 99;

      Έ νομίζω ότι τώρα πια είναι η ώρα οι "Γιαπωνέζοι καμικάζι του γιεν" να κλείσουν και αυτοί τον οικονομικό τους κύκλο ξεπληρώνοντας επιτέλους τον "λογαριασμό" της φούσκας της δεκαετίας του 80, την "πληρωμή" του οποίου "βλακωδώς" αρνούνται να πληρώσουν επί δεκαετίες τώρα προσπαθώντας να την γλυτώσουν με τα δανεικά από φωτοτυπίες.

      Και ο κύκλος δυστυχώς θα κλείσει κατά την γνώμη μου και για αυτούς:

      "Μετά του δόγματος του σοκ και δια της πείνας"...

      Διαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΜΗΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΑΓΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ http://www.newmoney.gr/article/13400/marc-faber-dyskola-tha-kanei-neo-rekor-o-sp-500-ti-apanta-ston-roubini

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Marc Faber: Η άνοδος των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί - Στις 1.700 μονάδες θα φτάσει ο S&P 500 - Αλλά προσοχή! Μην εμπιστεύεστε το ράλι - Οι μετοχές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες
    04/06/13 - 21:48
    Εκτύπωση
    E-mail




    "Μη στοιχηματίζετε στα νέα υψηλά των διεθνών αγορών!".


    Την ανωτέρω επενδυτική συμβουλή δίδει προς πάσα - επενδυτική - κατεύθυνση ο γνωστός επενδυτής και εκδότης του "Gloom, Boom & Doom Report", Marc Faber.
    Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, στην τρέχουσα συγκυρία, οι κίνδυνοι για τις αγορές είναι πολύ μεγαλύτεροι, σε σχέση με ότι πιστεύουν οι επενδυτές.
    "Οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό είναι μια πιθανότητα. Αυτό όμως που λέω εγώ είναι το εξής: Μην εμπιστεύεστε και επομένως μην ποντάρετε στη νέα αυτή άνοδο" διαμηνύει ο Faber.
    Ο διάσημος πλέον επενδυτής δεν αποκλείει περαιτέρω άνοδο του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, του S&P 500, στα επίπεδα των 1.660 - 1.670 μονάδων, ή ακόμη και στις 1.700 μονάδες.
    Αλλά προειδοποιεί: Αυτά τα νέα υψηλά των αγορών δεν είναι για να τα εμπιστεύεστε! Οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες....
    "Εάν κάποιος μου έβαζε ένα όπλο στον κρόταφο και μου έθετε το εξής ερώτημα: Συστήνεις long ή short τοποθετήσεις στις μετοχές... εγώ θα έπαιρνα σίγουρα τη δεύτερη επιλογή", σπεύδει να επισημάνει ο Marc Faber.
    Και τονίζει: Παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος για το μέλλον....

    www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση

    Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινοί συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.

    Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα



    Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ένα εξελιγμένο εργαλείο βιομηχανικής παραγωγής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία καλουπιών, του αρχικού δηλαδή μοντέλου/μήτρας που θα αποτελούσε τη βάση για τη δημιουργία εκατομμυρίων μοντέλων σε μια διαδικασία μαζικής παραγωγής. Έστω κι αυτό έλυνε τα χέρια στις βιομηχανίες, καθώς η σχεδίαση και η κατασκευή ενός καλουπιού κοστίζουν πάρα πολύ. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνταν χρόνος και χρήμα, ενώ η ακρίβεια κατασκευής βελτιώνονταν θεαματικά. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Γιατί μόνο να κατασκευάζουμε το καλούπι μιας βίδας; Γιατί να μην μπορούμε να «τυπώσουμε» ...όλες τις βίδες μια κι έξω; Κι ίσως την επόμενη μέρα κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό; Καταργώντας ηλεκτρονικούς τόρνους, βιομηχανικά εργαλεία και στο τέλος ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής;



    Τα πλεονεκτήματα

    Η παραγωγή σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, έναντι της παραδοσιακής βιομηχανικής παραγωγής, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα



    α) μπορεί να παρασκευάσει πολύ διαφορετικά αντικείμενα χωρίς παραμετροποίηση του μηχανήματος για καθένα από αυτά. Αντίθετα, η κλασική εργοστασιακή γραμμή παραγωγής μπορεί να παράγει ένα μόνο προϊόν. Για να παραχθεί ένα ελαφρά διαφορετικό αντικείμενο, απαιτείται πολυδάπανη ρύθμιση των μηχανημάτων.

    β) χρησιμοποιείται τόσο ακριβώς υλικό όσο χρειάζεται το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους από την πρώτη ύλη. Στην παραδοσιακή γραμμή παραγωγής, ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης όπως είναι γνωστό πετιέται.

    γ) δεν υπάρχει διαφορά στο κόστος παραγωγής ενός αντικειμένου ή πολλών. Το πρωτότυπο κοστίζει όσο και τα υπόλοιπα

    Όλα αυτά κάνουν την τρισδιάστατη εκτύπωση εύκολη και οικονομική λύση. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ισχυρίζεται πως θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα, φέρνοντας την σαν παράδειγμα καινοτομίας που μπορεί να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.



    .
    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια ημέρα που κάθε νοικοκυριό θα διαθέτει ένα 3D εκτυπωτή. Απλά εκείνη η ημέρα απέχει μερικά χρόνια.



    .





    Ήδη έχει κατασκευαστεί πυροβόλο όπλο από τρισδιάστατο εκτυπωτή που δουλεύει κανονικά. Αν κάποιος πληγωθεί ή ακόμα χειρότερα σκοτωθεί, δεν θα μηνυθεί μόνο αυτός που τράβηξε την σκανδάλη. Θα κατηγορηθεί το άτομο που δημιούργησε το σχέδιο ή το αντικείμενο. Ο πρώτος στόχος των δικηγόρων θα είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα πιο πολλά, δηλαδή η εταιρεία που συνέβαλε στην κατασκευή του όπλου.



    Ο νόμος προστατεύει τους νόμιμους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπλων από τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των κατασκευαστών όπλων και των εταιριών 3D εκτυπωτών είναι τεράστια. Το πάθος για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τα οικονομικά συμφέροντα, δημιούργησαν αυτή την νομοθετική προστασία. Δύσκολα θα προστατεύει το ίδιο τους 3D κατασκευαστές.




    .



    Κάθε επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί στενά τον κλάδο, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο του κάποια από τις εταιρίες του πιο υποσχόμενου τομέα της εποχής.

    Μπορεί για την ώρα να είναι μικρομεσαίου μεγέθους, αλλά μήπως ολόκληρη Apple από το γκαράζ του σπιτιού του ιδρυτής της δεν ξεκίνησε ;





    *Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

    vpazopoulos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίμενε φίλε Λουκά γιατί σε λίγο οι 3D εκτυπωτές θα παρασκευάζουν όχι μόνο βίδες, μύτες, ρούχα, πολυβόλα, ναρκωτικά και πόρσε, αλλά και μαρούλια ντομάτες, ρύζια, μακαρόνια, πατάτες, ρεβίθια, φασόλια, μουσακά ακόμη και κανονικές γυναίκες.

      Οπότε δεν θα χρειάζεται ούτε να παντρευόμαστε αλλά ούτε και να δουλεύουμε φυσικά...

      Ο 3D εκτυπωτής θα μαγειρεύει τυπώνοντας, η γυναίκα θα μας καθαρίζει και θα μας "κανονίζει"...

      και εμείς θα καθόμαστε..........!!!!

      Διαγραφή
  6. κυριε καθηγητα διαβαζω στο capital.gr το εξης: "Σε "άκρως εμπιστευτικό" έγγραφο που βρέθηκε στα χέρια της WSJ, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Αφήνεται να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα, καρπώθηκε το μεγαλύτερο όφελος"
    πρωτη φορα βλεπω το ιδιο το δντ να παραδεχεται οτι εχει κανει λαθος και στην ελλαδα και ιδιαιτερα στο capital καποιοι μνημονιακοι συνεχιζουν να λενε οτι ολα εγιναν καλα!! τετοιο φαινομενο εχετε ξαναδει πανω στη γη?


    Υ.Γ μεγαλη νικη πετυχε σημερα ο παναιτωλικος και ειναι πρωτος στα πλει οφς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Panaitolikos,

      Έχω γράψει και παλαιότερα και από την αρχή σχεδόν αυτής της κρίσης, πως ο λόγος για τον οποίο δεν θα την γλυτώσουμε τελικά ούτε με "σφαίρες" παρά μόνο με "πείνα", είναι ότι δυστυχώς οι περισσότεροι διοικούντες οικονομολόγοι ή μη Ευρωπαίοι ή μη, έχουν τόση σχέση με την οικονομική αλήθεια όση έχω εγώ με την κοπτική-ραπτική.

      Στα πλαίσια αυτής της "ασχετοσύνης" είναι και αυτή η λάθος συνταγή του μνημονίου με την "σωτηρία μας" δια της αύξησης της φορολογίας και της στέρησης του πολύτιμου "οξυγόνου" από τον ιδιωτικό τομέα προς χάριν του δημοσίου.

      Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ "γελάω" τώρα με όλους αυτούς τους τωρινούς αισιόδοξους και αυτοί γελάνε μαζί μου χαρακτηρίζοντάς με γραφικό και καταστροφολόγο.

      Όμως δυστυχώς και για τους δυο μας 1+1 θα κάνει 2 αργά ή γρήγορα, τον κώλο μας να χτυπάμε κάτω όλοι μας και εμείς και ο Αντουάν και η Αγγέλα και το Ευρώ και τα κουρκουμπίνια.

      Πρόσεχε όμως γιατί όλοι αυτοί οι ανόητοι και άσχετοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι το λάθος δεν βρίσκεται στην λιτότητα, αλλά στην λάθος λιτότητα.

      Για την ακρίβεια σε μια λιτότητα στην οποία όσο οι Ασιάτες αμείβονται με 2 δολάρια την ημέρα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη και κυρίως όσο συνεχίζουν να συσσωρεύουν γνώση και τεχνολογία, είναι απλά χαμένη από χέρι και αυτή και εμείς και οι μισθοί μας και το βιοτικό μας επίπεδο.

      Έτσι τον κώλο τους να χτυπάνε κάτω όλοι τους, από κυβέρνηση έως αντιπολίτευση και από Ευρώπη έως Αμερική, αργά ή γρήγορα και δια μέσου είτε του πληθωρισμού είτε του αποπληθωρισμού η "οικονομική βαρύτητα" θα επικρατήσει τελικά και δεν θα γλυτώσουν από αυτό αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν.

      Από την τελική κατάρρευση δηλαδή τόσο των μισθών, όσο και του βιοτικού επιπέδου της Δύσης...

      ΥΓ: Άντε σου εύχομαι και στην επόμενη αγωνιστική να κερδίσετε και τον Ο. Βόλου και να ανεβείτε με το "σπαθί" σας..

      Όχι τίποτε άλλο άλλο αλλά η καταγωγή μου είναι από Λαμία και όπως και να το κάνουμε μια έχθρα με τις ομάδες του Βόλου την έχω από τότε που πήγαινα μικρός στο γήπεδο .

      Διαγραφή
  7. κυριε καθηγητα πιστευω ομως οτι και στο δημοσιο εχουν κανει μεγαλες περικοπες και δε μιλαω για καποιους που επαιρναν 4000 χιλιαρικα και τωρα μπορει να παιρνουν 2 και σιγα τι εγινε? μιλαω για μερικους που επαιρναν 1500 ευρω και τωρα παιρνουν 900 και ξερω πολλες περιπτωσεις!! δεν θεωρω οτι το δημοσιο ειναι υπαιτιο που δεν αναπτυσεται ο ιδιωτικος τομεας! δεν θελουν στην ελλαδα επενδυσεις και εναν ιδιωτικο τομεα που να παραγει! δημοσιο τομεα μεγαλο εχουν και αλλες χωρες αλλα παρολα αυτα παραγουν και αναπτυσσονται ! πχ. η νορβηγια η σουηδεια ακομα και η ιταλια!

    υ.γ μακαρι να τον νικησουμε τον ολυμπιακο βολου για πολλους λογους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Panaitolikos..

      Μπορεί όντος να έχουν κάνει μεγάλες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και τώρα αυτοί να φαίνονται σχεδόν σε όλους μικροί, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως καθορίζεται το πόσο θα πρέπει να αμείβεται κανείς;

      Γιατί πχ ένας ΔΥ στην Σουηδία που ανέφερες ή στην Ελβετία παίρνει πολύ περισσότερα χρήματα από έναν ΔΥ στην Ζιμπάμπουε;

      Αλήθεια να παίζει κάποιο ρόλο αν η χώρα που ζει και εργάζεται κανείς έχει χρεοκοπήσει, αν είναι πχ υπόδειγμα οργάνωσης ή μπουρδέλο;

      Όταν μια χώρα χρεοκοπεί αλήθεια πόσο πέφτουν οι μισθοί συνήθως δια της υποτιμήσεως του νομίσματος; Μήπως και πάνω από 80%;

      Οι χώρες που ανέφερες (πχ οι Σουηδοί) μπορεί έχουν μεγάλη φορολογία και μεγάλο δημόσιο όπως λές (αν και αυτό είναι συζητήσιμο)αλλά έχουν και οργάνωση και έτσι τα λεφτά δεν πετιούνται από το παράθυρο. Και από την άλλη δουλεύουν τόσο ανταγωνιστικά που ένας φίλος μου παλαιότερα δεν άντεξε και γύρισε στην Ελλάδα. Όμως και αυτοί είχαν χρεοκοπήσει παλαιότερα. Όμως έκαναν το σωστό, πόνεσαν και γι' αυτό τώρα είναι σε καλύτερη μοίρα. Βέβαια τώρα και αυτοί κατά την γνώμη μου θα έχουν πρόβλημα αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος...

      Όσο για τους Ιταλούς θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου και αυτό γιατί έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο με την πραγματική ανάπτυξη, ενώ από την άλλη το χρέος τους έχει φτάσει στη σελήνη και έχει γυρίσει.

      Το κακό με εμάς φίλε μου είναι ότι βρίζουμε ολημερίς αυτό το μπουρδέλο, αλλά από την άλλη όμως θέλουμε και μισθούς οργανωμένης και προηγμένης τεχνολογικά χώρας και προς θεού όχι μισθούς Βουλγαρίας...

      Διαγραφή
  8. Φίλος μου λέει ότι η δήλωση των τόκων προφανώς αποτελεί προσπάθεια καταγραφής σε μια βάση δεδομένων για περαιτέρω χρήση (μείωση συντάξεων, πόθεν έσχες κλπ) και όχι απλά για την φορολόγησή τους με τον φόρο αλληλεγγύης. Μήπως είναι πολύ καχύποπτος;

    Θα μου πείτε, καλά κάνει το κράτος και σε αυτήν ακόμη την περίπτωση.Και δύσκολα θα μπορέσει κανείς να διαφωνήσει...

    Όμως από την άλλη, ένας άλλος φίλος λογιστής μου λέει ότι μόνον 20 από τους 25.000 που κλήθηκαν για τα εμβάσματα στο εξωτερικό ύψους μεγαλύτερου των 100.000 ευρώ τελικά κλήθησαν να πληρώσουν πρόστιμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λεύκιε,

      Δεν ξέρω αν ο φίλος σου έχει δίκιο και αν θα δικαιωθεί τελικά....

      Αυτό που ξέρω όμως στα σίγουρα, είναι πως η μεγάλη "χαμένη" αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι τελικά η ίδια η δημοκρατία.

      Η επόμενη ανάρτηση δια του λόγου του αληθές...

      Διαγραφή
    2. Λεύκιε,
      έχει δηλωθεί επίσημα ότι στόχος είναι το πόθεν έσχες.


      Για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, μόνο αυτοί που τα είχαν νόμιμα, μεταβίβασαν τα χρήματα μέσω τραπέζης. Όσοι δεν τα είχαν νόμιμα δεν φαίνονται πουθενά μιας και μάλλον επέλεξαν τον τρόπο που μετέφερε κάτι μύρια και ο Θέμος πριν λίγα χρόνια προς Ελβετία: Στην παραδοσιακή τσάντα ή σακούλα ...

      Διαγραφή
  9. κυριε καθηγητα το θεμα στην ελλαδα ξερετε ποιο ειναι? οτι ολοι θελουμε ενα οργανωμενο κρατος χωρις ομως να θελουμε και να πληρωσουμε!! σε χωρες οπως η σουηδεια νορβηγια πχ υπαρχει μεγαλη φορολογια και η φοροδιαφυγη ειναι πολυ χαμηλα επιπεδα! στην ελλαδα για κουρεμα πηγα και ο κομμωτης δεν εκοβε αποδειξη σε κανεναν και ελεγε για θεωρειες οτι το κρατος δεν εχει υποδομες κλπ. πιστευω οτι πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια πρωτα σαν λαος και μετα να παμε μπροστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου φίλε panaitolikos σε όσα γράφεις και κυρίως ότι αφορά την νοοτροπία μας..

      Μόνο που να ξέρεις πως η νοοτροπία είναι κατά την γνώμη μου ένας από τους κυριότερους παράγοντες καθορισμού του ύψους του μισθού ενός πολίτη, μέσα σε μια κοινωνία....

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.