Το τέλος αυτού του
“ιδιότυπου” πολέμου, θα βρει τους
“νικητές” στην Κερατέα και το Γραμματικό
να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν
φαγητό, ενώ τους “νικητές” στην Ιερισσό
να σκάβουν με τα χέρια στις
εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των
μεταλλείων για να βρουν κανένα κομματάκι χρυσό.
Ο “Καθηγητής Λυκείου”
ΦΟΒΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ ΛΟΥΚΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μέρος των Ελλήνων αγαπητέ καθηγητή,είναι αμετροεπείς.Μαζί με αυτούς θα την πληρώσουν και αυτοί που δεν είναι στην περίπτωση που φουντάρει το καράβι.Είσαι σίγουρος όμως πως στην περίπτωση της Χαλκιδικής διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον στις αγοροπωλησίες;Γιατί κάποιοι πολύ πιθανόν στο άμεσο μέλλον να ψάχνουν με τον τρόπο που λες.Προς το παρόν όμως ψάχνουν κάποιοι το χρυσό με φαγάνες από τεράστια μηχανήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήχχχ
Αγαπητέ ΧΧΧ,
ΔιαγραφήΦυσικά και δεν είμαι σίγουρος αν στην περίπτωση της Χαλκιδικής διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον.
Όμως για αυτό που είμαι σίγουρος είναι πως όταν ο "καθένας μας" μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει για πράγματα για τα οποία σε μια πολιτισμένη κοινωνία έπρεπε να αποφασίζουν άλλοι (πχ τα δικαστήρια) και το κυριότερο όταν η συντριπτική πλειοψηφία ενός λαού δεν δείχνει καθόλου σεβασμό και αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους της πολιτείας και της εξουσίας του, τότε ή δεν υπάρχει πια κράτος ή το κράτος είναι πια διεφθαρμένο σε μεγάλο βαθμό ή και τα δύο.
Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ότι σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή, η κατάρρευση και ίσως ακόμη και η διάλυση του κράτους αυτού είναι πια απλά θέμα χρόνου...
Παραδέχεσαι λοιπόν ότι το κράτος είναι διεφθαρμένο ή ανύπαρκτο και ψάχνεις ταυτόχρονα τη λύση στη δικαιοσύνη.Μα η δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της κρατικής εξουσίας.Άρα εδώ υπάρχει αντίφαση.Εξάλλου νομίζω ότι τον πρόεδρο του Αρειου Πάγου τον ορίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός.Όσον αφορά την τρίτη παράγραφο θα ξανασυμφωνήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήχχχ
Παραδέχεσαι λοιπόν ότι το κράτος είναι διαλυμένο ή διεφθαρμένο και ταυτόχρονα υποστηρίζεις ότι τη λύση τη δίνει η δικαιοσύνη.Μα η δικαιοσύνη είναι ο θεματοφύλακας της κρατικής εξουσίας.Εδώ λοιπόν πέφτεις σε μια αντίφαση.Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος τον πρόεδρο του Αρειου Πάγου τον ορίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός.
ΑπάντησηΔιαγραφήχχχ
Αγαπητέ ΧΧΧ,
ΔιαγραφήΟι διοικούντες κατά την γνώμη μου σε μια δημοκρατία είναι ο καθρέφτης των πολιτών του. Με άλλα λόγια σε μια δημοκρατία αυτό που λαμβάνει κανείς τελικά είναι η εξουσίες που του αξίζουν.
Το αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα ή όχι αυτό νομίζω πως θέλει αρκετή συζήτηση.
Το μόνο σίγουρο όμως το οποίο είναι ολοφάνερο ακόμη και από αυτή την ολιγόλεπτη κουβέντα μας, είναι το γεγονός πως υπάρχει πια μια τρομερή αμφισβήτηση (και φυσικά όχι αδικαιολόγητα) από μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτού του κράτους, προς την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία του.
Όταν όμως σε ένα κράτος έχουμε τέτοια αμφισβήτηση και η υποτιθέμενη ανεξάρτητη εξουσία της δικαιοσύνης που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε να έχουμε και διεφθαρμένη πολιτική εξουσία τότε λυπάμαι αλλά δεν αξίζουμε πια να είμαστε ούτε καν κράτος...
Εγώ πάντως καθηγητά αν ημουν στη Χαλκιδική και είχα τα παιδιά μου εκεί θα ήμουνα με τους εξεγερμένους. Πρώτη φορά διαφωνώ μαζί σου στο "δεν είμαι σίγουρος αν στην περίπτωση της Χαλκιδικής διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ διασφαλίστηκε...
Φίλε Λεύκιε,
ΔιαγραφήΕσύ καλά κάνεις και είσαι σίγουρος ότι δεν διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον και πιθανόν να έχεις και δίκιο.
Άλλωστε που διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον σε αυτή τη χώρα;
Αλήθεια όταν οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο έφτασαν στα 1500 και στα 2000 ευρώ σε μια χώρα που δεν υπήρχε καν κράτος, μήπως διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον;
Το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα φίλε μου είναι κατά την γνώμη μου ότι ότι όλοι θέλουμε και την "πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν όλοι μας είμαστε σίγουροι και για κάτι.
Οι μαθητές μου πχ είναι σίγουροι ότι αυτό που τους διδάσκω δεν τους χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα θέλουν και να πάρουν άριστα ανεξάρτητα αν το αξίζουν ή όχι..
Και εγώ τέλος είμαι πια σίγουρος ότι με αυτά τα μυαλά η κατάρρευση είναι πια θέμα χρόνου....
Ίσως και αυτά που διδάσκονται τα παιδιά κ. καθηγητή να είναι όντως άχρηστα. Ίσως το μισό μόνο πρόβλημα να βρίσκεται στα παιδιά, και το άλλο μισό στους καθηγητές τους. Δεν είναι το πιο σημαντικό σήμερα να διδαχθούν τα παιδιά επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, κλπ). Ας τα διδαχτούν αυτά αυτοί που τα "αντέχουν" (που είναι ένα 10% περίπου). Ας διδαχτούν όμως όλοι πως μπορούν να βγάλουν λεφτά από τον πλούτο του τόπου τους (καλλιέργειες, προώθηση προϊόντων), ας μάθουν τα βασικά του επιχειρείν, ας τους δώσει κάποιος ένα ρεαλιστικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο έχουν ελπίδες να βγάλουν τα προς το ζειν. Κανείς δεν ασχολείται με αυτά νομίζω. Κάνουμε μία άλγεβρα, μία φυσική, άντε και μία πληροφορική και "όξω από δώ". Πρέπει το πνεύμα της εκπαίδευσξς να αλλάξει. Δεν θέλουμε να βγάλουμε νέους επιστήμονες (αυτοί που έχουν το ταλέντο, δε χάνονται έτσι κι αλλιώς). Θέλουμε νέους επιχειρηματίες.
ΔιαγραφήΦίλε Giorgio,
ΔιαγραφήΚαλά τα λες και συμφωνώ μαζί σου...
Μόνο που το περιστατικό που μου ήρθε στο μυαλό μου όταν το έγραφα αυτό ήταν πριν από κάποια χρόνια όταν δίδασκα "τεχνολογία του Internet" και κάποιος μου είπε...
"Μα τι βλακείες είναι αυτές; Που θα το χρειαστούμε εμείς τώρα το Internet;"
φίλε καθηγητά, ας έχουμε και κάτι να διαφωνούμε (για το χρυσορυχείο) για να μην είναι boring η επικοινωνία μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι και εσύ όμως σίγουρος για μερικά πράγματα, όπως για την κατάρρευση. Με απασχολεί πολύ τι πρέπει να κάνουμε σε πρακτική βάση για να προετοιμαστούμε οικονομικά, εκτός από τις κονσέρβες ...
Ξαναβάζουν το χαράτσι αλλά δεν απολύουν κανένα λαμόγιο.... Αίσχος.
Φίλε Λεύκιε,
ΔιαγραφήΟύτε εμένα με ενοχλεί να διαφωνώ με κάποιον..
΄Άλλωστε ούτε και με την γυναίκα μου συμφωνώ 100%.
Όσο για την προετοιμασία για την κατάρρευση νομίζω ότι ξέχασες τις λίρες, τα όπλα, και τις κότες και τα κουνέλια.
Τέλος όσον αφορά τις απολύσεις μην νομίζεις ότι είναι κακό που δεν γίνονται τελικά..
Και αυτό γιατί αντί να απολυθούν τα "λαμόγια" που αναφέρεις, θεωρώ ως πιο πιθανό σενάριο να αποφασίσουν τελικά τα διάφορα "λαμόγια" για το ποιος θα απολυθεί και ποιος όχι...
Παλαιότερα συμφωνούσα με τη γυναίκα μου 20% και τώρα 90% και ανησυχώ μήπως είμαι λάθος ... ή ίσως συμφωνεί επειδή δικαιώθηκα σε διάφορα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν. οι λίρες μου φαίνονται ακριβές. Σκέφτομαι το ασήμι (http://moneymorning.com/2012/12/11/how-to-buy-silver-the-best-is-yet-to-come-in-2013/, http://www.wealthdaily.com/aqx_p/41495/2013_silver_forecast?gclid=CIz5utDW4bUCFZEbzQodfWUAUw).
Για κότες και κουνέλια δεν έκανα κάτι αλλά έφτιαξα σπίτι μεγάλο σε χωριό, με γείτονες που έχουν και κότες και κουνέλια. Έχω και κήπο και φωτοβολταικά στη σκεπή και 10 τόνους ξύλα. Επίσης diesel αυτοκίνητο και 200 λιτρα πετρέλαιο.
Τώρα, για όπλα το αμέλησα ως τώρα.
Για το ασήμι τι λες ;
Αν οι γείτονές σου είναι και γενναιόδωροι, τότε όντως έχεις καλύψει τις ανάγκες σου σε φαγητό. Το ίδιο ισχύει αν οι γείτονές σου δεν προσέχουν τις κότες και τα κουνέλια τους. :-)
ΔιαγραφήΦίλε Λεύκιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντος κατά την γνώμη μου το ότι συμφωνείς κατά 90% με την γυναίκα σου είναι ένας σοβαρός λόγος για να ανησυχείς.
Τώρα όσον αφορά τον χρυσό η δική μου γνώμη είναι ότι με τόσο χρήμα που έχει τυπωθεί και με τόσο που θα τυπωθεί ακόμη, αλλά κυρίως με αυτά που περιμένω να συμβούν ο χρυσός όχι απλά είναι φθηνός, αλλά τζάμπα.
Με άλλα λόγια δεν έχει κάνει ούτε το μισό της διαδρομής που θα κάνει όταν θα φτάσουμε στο τέλος αυτού του κύκλου.
Να ξέρεις φίλε μου ότι το κύριο χαρακτηριστικό μιας φούσκας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από μια μεγάλη άνοδο τα βλέπουν ακόμη όλα φθηνά και ότι η αγορά έχει χαλαρά ένα 100 με 200% ακόμη.
Και όσον αφορά τον χρυσό αν βρεις πολλούς να λένε ότι τώρα είναι φθηνός, και ότι έχει άλλο ένα 100 με 200% παραπάνω εγώ θα σταματήσω να γράφω.
Και για να μην είμαστε απλά θεωρητικοί μπορούμε αν θέλεις να κάνουμε ένα τεστ.
Ρώτησε αν θέλεις την γυναίκα σου για το αν βρίσκει τον χρυσό φθηνό ή ακριβό και αν σου πει ότι είναι φθηνός αν δηλαδή διαφωνεί μαζί σου μην αγοράζεις.....
Το πιο πιθανό φίλε μου είναι να σου πει ότι είναι πανάκριβος!!
Τέλος όσον αφορά το ασήμι δεν έχω αντίρρηση το να το αγοράσει κανείς αντί για χρυσό.
Άλλωστε τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε και αυτό πραγματικό χρήμα υποστηρικτικό του χρυσού για μικρότερες συναλλαγές...
Προσωπικά πάντως αυτό το δίλημμα εμένα μου θυμίζει κάποιον που πάει στην ψαραγορά και δεν αγοράζει πχ πρώτο ψάρι (πχ σφυρίδα ή συναγρίδα) που είναι στην μισή τιμή από ότι συνήθως, αλλά αγοράζει πχ γαύρο απλά και μόνο επειδή αυτός είναι κατ' απόλυτη τιμή φθηνότερος....
'...τα βλέπουν ακόμη όλα φθηνά'.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον εννοείς ακριβά. Αν είναι έτσι, διόρθωσέ το και σβήσε το παρόν μήνυμα.
Όχι φίλε Λεύκιε,
ΔιαγραφήΔεν είναι τυπογραφικό λάθος...
Το 99 στις 5000 μονάδες του ΧΑΑ οι περισσότεροι έλεγαν ότι οι μετοχές είναι φθηνές και ότι το ΧΑΑ θα πάει χαλαρά από 7000 και πάνω τα επόμενα χρόνια.
Στις 6000 ο Σημίτης είχε πει το περίφημο "το χρηματιστήριο πάει καλά και θα πάει καλύτερα"...
Για παράδειγμα κοίτα τι λένε τώρα για τον DOW ή για το 2% περίπου που δανείζεται η Αμερική..
Λένε πολλοί πως είναι φούσκες;
Ο ένας λέει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι υποστηρικτικά και ότι ο Dow θα πάει 15 ή 17000 μονάδες και πάνω και ο άλλος λέει ότι το 2% αντανακλά τα καλά θεμελιώδη της Αμερικανικής οικονομίας και τις καλές προοπτικές της το τό ότι αποτελεί καταφύγιο κτλ ...
Αντίθετα οι περισσότεροι από αυτούς που μιλάνε ή γράφουν τώρα για τον χρυσό για να μην πω σχεδόν όλοι έχουν μέσα στο κείμενό τους την λέξη "φούσκα"...
ΟΚ ! Έχεις δίκιο. Μιλούσες για τις φούσκες στην παράγραφο αυτή, αλλά βιαστικά το συσχέτισα με την τιμή του χρυσού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ψυχολογικά δύσκολο βέβαια να αγοράσεις τον χρυσό, έστω με φωτοτυπίες, σε τιμή πολλαπλάσια από ότι πριν λίγα χρόνια.
Όντως Φίλε Λεύκιε,
ΔιαγραφήΕκεί βρίσκεται ουσιαστικά και το πρόβλημα..
Όμως κάποιος που έχει την ικανότητα να βλέπει ταυτόχρονα και τα θεμελιώδη τα οποία κρύβονται πίσω από τις τιμές, θεμελιώδη που τις περισσότερες φορές είναι "αόρατα" και "αδιανόητα" από τους πολλούς, τότε μπορεί και να διακρίνει εύκολα το τι είναι φούσκα και το τι όχι....
Δεν μας είπες τη γνώμη σου για τα ακίνητα. Το παρακάτω σενάριο μου φαίνεται πολύ πιθανό και το είχα σκεφθεί πριν το διαβάσω :
Διαγραφήhttp://youpayyourcrisis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_25.html
Τα ακίνητα στη Γερμανία απέχουν πολύ από τη φούσκα. Στις μεγάλες 7 πόλεις έχουν απόδοση ενοικίου 3%-5% και σε μικρότερες 5%-8%. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι 0,10-0,15% για κάθε ακίνητο ξεχωριστά (δεν υπάρχει κλιμάκωση).
Φίλε Λεύκιε,
ΔιαγραφήΌσον αφορά τα ακίνητα στην Γερμανία δεν έχω καμιά ιδιαίτερη άποψη.
Έτσι δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ακριβά ή φθηνά ή αν είναι φούσκα.
Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι πως αν εσύ πιστεύεις ότι το βιοτικό επίπεδο , οι μισθοί, η τραπεζική πίστωση κτλ των Γερμανών θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια τότε είναι λογικό οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν και αυτές.
Τέλος όσον αφορά το παραπάνω σενάριο και χωρίς παρεξήγηση, εμένα μου έφερε στο μυαλό την παρακάτω λαϊκή φράση:
"Χέσε ψηλά και αγνάντευε..."
Αναφέρθηκα στα τα ακίνητα της Γερμανίας ως ένα δείκτη υγείας της σημερινής οικονομίας της. Τα ακίνητα στην Αγγλία και Γαλλία είναι στον ουρανό και ήδη είναι φούσκα. Και όμως, ανάλογα με τις μετοχές, υπάρχουν πολλοί που τα θεωρούν φθηνά. Παιδιά φίλων που δουλεύουν στην Αγγλία έχουν όνειρο και στόχο να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγγλία και να χρεωθούν για 30 χρόνια ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών να μην αυξηθεί σε απόλυτες τιμές (μάλλον σε όρους πραγματικής ζωής και οικονομίας) αλλά σχετικά με των άλλων νομίζω θα απογειωθεί. Οι Γερμανοί εξάγουν ήδη στα BRICS και το κράτος τους δουλεύει ρολόι. Έχουν ελεγχόμενη ποιοτική μεταναστευτική πολιτική και ο πληθυσμός τους θα αυξηθεί.
Το μόνο αλλά και σπουδαιότερο θέμα για τη Γερμανία είναι οι ενεργειακές πηγές. Επομένως θα πρέπει να συνεργασθούν με τη Ρωσία ή/και βάλουν χέρι στα αποθέματα της Μεσογείου,
Συμπέρασμα: για έναν νέο άνθρωπο που μεταναστεύει είναι πιο ασφαλές περιβάλλον η Γερμανία. Εκτός αν ο θείος Σαμ κερδίσει όλα τα ενεργειακά αποθέματα και έτσι ζωντανέψει το δολάριο και η Αμερικανική οικονομία στηρίζοντας και την Αγγλία...