και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ουπς .. λάθος κουμπί Πατριώτες..


Πατριώτες αντί να πατήσω το κουμπί της καταστροφής του Dow, πάτησα κατά λάθος το κουμπί της αυτοκαταστροφής αυτού του blog και έτσι από εδώ και πέρα μοιραία σταματά ο καθημερινός απογευματινός “σχολιασμός” των τεκταινόμενων στις αγορές.

Αλλά και για τους πρωινούς “στίχους” μου πατριώτη, το πιο πιθανό είναι να γράψω λίγες "σαχλαμαρίτσες" ακόμη και μετά να αναστείλω και τις καθημερινές μου "προφητείες".

Γιατί κατά πως πάνε τα πράγματα, μάλλον όπου νάνε τελειώνουν τα “ψέματα” πατριώτη....

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

35 σχόλια:

  1. Ο καιρός γαρ εγγύς λοιπόν... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο τα δεδομενα του Ευρωπαικου πνευματος :

    α. Η αιωνια φιλια των Ηνωμενων Πολιτειων με το Ισραηλ.

    β. Η Υπερτασικη απληστια του Ευρωπαικου κλητηρα τους.



    Τετρακοσια χρονια σκλαβιας εζησε η Ελλαδα .

    Αλλα τοσα θα ζησει η Ευρωπη με την βοηθεια των πειθηνιων Γερμανων. Εχουμε δρομο πολυ ακομα λοιπον. Και αν ποτε κατα λαθος γινει επανασταση . Αυτοστιγμει θα πνιγει στο ψεμμα.

    Στο ψεμμα των κοτζαμπασηδων του Βορρα.



    Οσο για τους Ρωσσους... Αυτοι εχασαν το παιχνιδι οριστικα και διεισδυουν με αποφασιστικοτητα στο plan B της ιστοριας. Εχοντας συντροφια, οτι καλυτερο, μια γαβαθα χαβιαρι και μια κασα τελειες σαμπανιες
    LOYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την πλήρη καταστροφή της κυπριακής οικονομίας περιγράφει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αν εφαρμοστεί η κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων.

    Μάλιστα υπολογίζει ότι θα φύγουν 30 δισ. ευρώ, 20 δισ. από ξένους, Ρώσους, Άγγλους και άλλους και 10 δισ. ευρώ από Κύπριους πολίτες, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στο 40% των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες.

    Μια τέτοια διαφυγή κεφαλαίων, θα είχε συνέπειες για την ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός της θα δέχονταν πλήγμα από την κυπριακή κρίση κάτι που θα έβλαπτε τον ενιαίο νόμισμα, τονίζει η εφημερίδα.

    Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα σε ρωσικές εφημερίδες αναφέρουν ότι δεν είναι πλούσιοι ολιγάρχες αυτοί που έχουν τοποθετημένα τα κεφάλαιά τους στην Κύπρο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τα έχουν στην Ελβετία ή στο Λονδίνο.

    Η Κύπρος ήταν κέντρο ρευστότητας για τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Μόσχας, όπως η Novateck, η Mecel, η Evraz, η Severztal, η Τatneft, η Rozneft, η Gazprom, η Sintez κλπ εταιρείες που αντιπροσωπείουν την βιομηχανική αιχμή της Ρωσίας,

    Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι σημαίναι για τις εταιρείες αυτές να απωλέσουν το 9,9% των κεφαλαίων της ρευστότητάς τους εν μία νυκτί.

    Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ όταν έλεγε ότι «Η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μπορεί να εμπεριέχει πολλές επιπτώσεις. Έχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα όπου τόσο τράπεζες αλλά και Ρώσοι επιχειρηματίες κρατούν τα κεφάλαιά τους εκεί. Και αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι πίσω από την “κουρτίνα” της ειδικής δικαιοδοσίας της Κύπρου. Όχι. Αυτό απλά είναι ένα βολικό είδος συνεργασίας. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δρά μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) καθώς αυτό είναι μια συνήθης διεθνής πρακτική»,

    Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για απώλεια 9,9% στην ρευστότητα των ρωσικών εταιρειών που έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο με όλες τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα είχε στην πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη στην Μόσχα.

    Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε, πρόκειται για μια καθαρά γεωπολιτική σύγκρουση που είναι και πέρα και πάνω από την Κύπρο. Γιατί σίγουρα τόσο η Α.Μέρκελ, όσο και ο Β.Σόϊμπλε γνωρίζουν ότι το ζήτημα δεν ήταν οι "ολιγάρχες" μή η ρωσική "μαφία" αλλά η αιχμή της ρωσικής οικονομίας στο νησί.
    LOYKAS ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παράλληλα με την διάδοση της είδησης ότι το Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», η Άγκυρα ψάχνει απάντηση για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομικής κρίσης και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ;

    Όπως μεταδίδει η "Η Καθημερινή Κύπρου", το παραπάνω ερώτημα έθεσε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλον Λιέλ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK». «Θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», υπήρξε το ερώτημα του τουρκικού δικτύου στον έμπειρο Ισραηλινό πολιτικό.

    Απαντώντας στο τουρκικό δίκτυο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», υπήρξε η τελική απάντηση του κ. Λιέλ.

    Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Με το μόνο που θα διαφωνήσω είναι ότι:
      "ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΩΡΑ"

      Όπως έχω αναφέρει πολλάκις το "ΚΑΚΟ" στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά...

      Απλά τώρα αποκτά "ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ"

      Διαγραφή
  5. Aγαπητέ καθηγητά,

    Καταλαβαίνω ότι μάλλον κουράστηκες με την καθημερινή επικοινωνία. Προτείνω να .έχεις τουλάχιστο μια εβδομαδιαία ανάρτηση και κατά περίπτωση , ανάλογα με την ταχύτητα των εξελίξεων με όποια συχνότητα προκύπτει. Με αναφορά αυτή την ανάρτηση θα επικοινωνούμε με ανταλλαγή απόψεων, όσοι από την παρέα επιμένουμε.

    Στην κρισιμότητα των επερχομένων, είναι πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρισης.

    Επίσης προτείνω να σου στείλουμε όσοι ενδιαφερόμαστε τα ta email μας και τα τηλέφωνά μας ώστε να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια συνάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λεύκιε..

      Όντως αυτή η καθημερινή επικοινωνία όπως αναφέρεις με έχει κουράσει τελευταία.

      Η πρόθεσή μου από εδώ και πέρα είναι να γράφω κάτι όταν έχω κάτι καινούργιο να πω ή όταν θα έχω έντονη την ανάγκη να "εκφραστώ" γράφοντας κάτι.

      Τώρα αν αυτό "μεταφράζεται" σε μια ανάρτηση την εβδομάδα ή μία το μήνα αυτό δεν το ξέρω ακόμη.

      Όμως το blog θα παραμένει ανοικτό και έτσι όποιος θα επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κάνει, για να σχολιάζουμε και την τρέχουσα επικαιρότητα.

      Όσον αφορά την συνάντηση μετά χαράς να συναντηθούμε ίσως το καλοκαίρι που θα ανέβω προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

      Αν βέβαια μέχρι τότε "βαστάει" ακόμη ο Αντώνης...

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνοι. Και εγώ αν έρθω Κρήτη θα σου γράψω με email για να βρεθούμε.

      Διαγραφή
  6. Μάθημα» στην Ελλάδα να γίνει η κυπριακή τραγωδία δήλωσε τοποθετούμενος δημόσια για το ζήτημα μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιτ Κάμερον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Συγκεκριμένα ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «Θα πρέπει να γίνει μάθημα στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση και να προσέξουν ιδιαίτερα την κατάληξη του διαγωνισμού των εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα όπου η Ρωσία έχει προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα», εννοώντας ότι τυχόν απόρριψη της ρωσικής πρότασης κατόπιν την πιέσεων της ΕΕ ή της τρόικα, θα προκαλέσει την ρωσική απόσυρση ενδιαφέροντος σε σειρά επενδυτικών σχεδίων. Αλλά και την μη επάνοδο της Ρωσίας αν καταρρεύσει η Ελλάδα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στην απόρριψη της ρωσικής πρότασης από την Κύπρο για την κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Μαρί ένα έργο το οποίο αρνήθηκε να δώσει στη Ρωσία η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε σταθεί δίπλα στην Κύπρο και την είχε δανειοδοτήσει με 2,5 δισ. ευρώ για αν αποφύγει το πρώτο Μνημόβιο για τα δημοσιονομικά της.

    Εν συνεχεία η Κύπρος αναζήτησε την λύση εντός της ΕΕ και όταν ήρθε η "απανταχούσα" από το Eurogroup, έτρεξε στην Μόσχα ο ίδιος υπουργός που είχε συναινέσει στην κατάσχεση μέρους των ρωσικών καταθέσεων, αλλά ήταν πλέον αργά! κ

    Στην Ελλάδα οι ρωσικές προτάσεις για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είτε της Γκαζπρομ είτε της Σιντεζ είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές των ανταγωνιστών τους φτάνοντας μέχρι την περίπτωση της Σιτνεζ το 1,9 δισ. € και για τις δύο εταιρείες.

    Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε ρωσικές εταιρείες δηλαδή επαναληφθεί το σκηνικό με τον τερματικό σταθμό στο Μαρί είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα καταρρεύσει και φυσικά οι ρωσικές επενδύσεις για μια ακόμη φορά θα μείνουν άπιαστο όνειρο
    Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αμερικανική κίνηση στην κυπριακή κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Γερμανίας προς την Κύπρο φαίνεται ότι εκδηλώθηκε:

    Όπως μεταδίδει τα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Vesti.ru το οποίο με τη σειρά του επικαλείται δημοσίευμα του ITAR-TASS ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρή, λίγο μετά την επιστροφή του τελευταίου από την Μόσχα.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο Κέρι γνωστοποίησε την αμερικανική πρόθεση για προσφορά βοήθειας στη διάσωση μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

    Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να προσέφερε οικονομική βοήθεια για την εξαγορά μιας εκ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας (Λαϊκής ή Κύπρου) με αντάλλαγμα όπως την παραχώρηση «διευκολύνσεων» στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες για την αμερικανική πρόταση ούτε και την έκταση των «διευκολύνσεων» που ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Εάν δηλαδή αυτές περιλαμβάνουν το παρών οικόπεδο 12 ή άλλα που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη αλλά που περιέχουν σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες ικανές ποσότητες φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αμερικανικές εταιρείες.

    Οι ΗΠΑ θέλουν να προλάβουν ρωσική επέλαση στην Κύπρο σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και αναζήτησης άλλων γεωστρατηγικών συμμαχιών, μακριά από την Δύση.

    Οι επόμενες 72 ώρες θα είναι ίσως οι πιο σημαντικές για την Κύπρο από το 1974, αλλά και για την ευρωζώνη από ίδρύσεως της...
    ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΙΑ?ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΕΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΤΑΝΑΧΙΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ,ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ,ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο PKK ΤΙΣ ΕΧΡΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ.ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ?ΤΗ ΣΥΡΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΚΥΠΡΟ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ! Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ...

      Διαγραφή
    2. Φίλε Λουκά,

      Ο ΟΜΠΑΜΙΑΣ κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να λύσει ούτε τα δικά του προβλήματα και αυτό γιατί είναι συνεχώς απασχολημένος με το να ανεβάζει διαρκώς το "ταβάνι" του Αμερικάνικου χρέους και να βάζει συνεχώς καινούργια regulations στην Αμερικανική οικονομία.

      Και εγώ θεωρώ ως πιο πιθανό οι Εβραίοι να βαρέθηκαν με την αναποφασιστικότητα του στο θέμα του ΙΡΑΝ και να αποφάσισαν να λάβουν δράση από μόνοι τους.

      Πάντως αυτή η επίθεση φιλίας προς του Τούρκους εμένα μου θυμίζει έντονα την συμφωνία μη επίθεσης Μολότοφ - Ρίμπεντροπ του Χίτλερ με τους Ρώσους το 39...

      Διαγραφή
  9. πράγματι, η συγνώμη μετανιάχου έχει ενδιαφέρον. Οπως φαίνεται, κάτι πρόκειται να συμβεί. Για άλλη μια φορά οι Αμερικάνοι "κάνουν παιχνίδι", και όλοι λένε "yes sir". Μην αποκλείουμε όμως να συμβεί και κάτι που είναι αντίθετο στα τουρκικά συμφέροντα. Ένα Κουρδικό κράτος στο βορρά του Ιράκ ίσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Ανάστατοι οι traders στην αγορά του Λονδίνου! Εξωφρενικό στοίχημα αξίας 900 εκατ. δολ πως το ευρώ θα συντριβεί έναντι του δολαρίου σε 2 εβδομάδες! Τι σχέση μπορεί να έχει με την Κύπρο;
    22/03/13 - 22:20
    Εκτύπωση
    E-mail




    Πλήρης αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στην αγορά του Λονδίνου, με τους traders να τρίβουν πραγματικά τα μάτια τους από μια άκρως απρόσμενη εξέλιξη!


    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα Derivatives Intelligence, ένας... παράτολμος επενδυτής φέρεται πως πόνταρε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 900 εκατ. δολ στην εξής παραδοχή: Πως το ευρώ θα συντριβεί (καταγράφοντας τεράστιες απώλειες) έναντι του δολαρίου τις επόμενες δύο εβδομάδες!
    "Πίσω από την τοποθέτηση αυτή μήπως κρύβεται κάποια εσωτερική πληροφόρηση για την Κύπρο;", διερωτάται σε σχετικό δημοσίευμά του το εν λόγω site.
    Και προσθέτει: Μήπως κάποιος ξέρει ότι κάτι... μεγάλο προκειται να συμβεί ή ένα απλά μια παράτολμη τοποθέτηση;

    www.bankingnews.gr LOYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σσσσστττττ.. Φίλε Λουκά..

      Μην κάνεις φασαρία για το θέμα αυτό..

      Εγώ ήμουν..

      Δεν σας το είπα αλλά αγόρασα και εγώ την περασμένη εβδομάδα έναν 3D εκτυπωτή..
      και τύπωσα μερικές φωτοτυπίες που είπα να τις επενδύσω κατάλληλα...

      Τι να κάνω ο φτωχός...

      Λέγε λέγε με πείσανε με αυτόν τον 3D εκτυπωτή...
      και είπα και εγώ να τον δοκιμάσω....

      Διαγραφή
  11. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία είναι πια αρκετά ισχυρή για να αγνοηθεί η γνώμη της. Οι Αμερικάνοι το ξέρουν αυτό, και μάλλον το κατάλαβαν τώρα και οι Ισραηλινοί. Εμείς πάλι το ξέραμε πάντα, γι΄αυτό και κρατάμε τα χωρικά μας ύδατα στα 6 μίλια και δεν προκαλούμε. Φτάνει η ώρα που η Τουρκία θα πάρει αυτά που "δικαιούται" με βάση τη γεωπολιτική της ισχύ. Ίσως σε 30 χρόνια η Τουρκία να είναι η μισή σε σχέση με σήμερα. Σήμερα όμως, έχει τη δύναμη να επιβάλει την άποψή της στην ανατολική μεσόγειο. Και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό, και να μην αρχίσουμε τα περι "προδοτών" κλπ., όταν τελικά συμφωνήσουμε να "μοιράσουμε" μαζί τους όσα είναι δικά μας με βάση τους διεθνείς κανόνες. Όπως και οι Κύπριοι σήμερα, έτσι κι εμείς σύντομα δε θα έχουμε "plan B".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουν στελέχη επιχειρήσεων στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «deutsche-wirtschaft-nachrichten.de».

    Ο Γιάσεφ Βασίλιεφ, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων New Europe Corporate Advisory, δηλώνει ότι το 2007 η έκθεση σύγκλισης της ΕΚΤ περιείχε αναφορές σε μεγάλη ροή κεφαλαίων προς την Κύπρο και προσθέτει ότι, αν και οι μεγάλες ανισότητες εντός του ΑΕΠ ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία ήταν εύκολο να αναγνωριστεί από κάθε φοιτητή μακροοικονομίας, όχι μόνο από τους τραπεζίτες της ΕΚΤ, «ο γενικός κανόνας στις Βρυξέλλες ήταν "αφήστε τους", ίσως λόγω της διαμάχης με την Τουρκία ή επειδή η οικονομία του νησιού ήταν πολύ μικρή». Ο κ. Βασίλιεφ επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «κατά συνέπεια, οι Κύπριοι μεγάλωσαν σαν παιδιά που ήξεραν ότι κάποιες φορές οι γονείς τους θυμώνουν μαζί τους, αλλά ποτέ δεν τα διώχνουν από το σπίτι».
    Αντίστοιχη άποψη διατυπώνει και ο Πέτερ ντε Κάιζερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη ήταν κυρίως πολιτική απόφαση και λιγότερο οικονομική. Δηλώνει δε έκπληκτος που «μετά το φιάσκο με την Κύπρο προτίθενται τον επόμενο χρόνο να εντάξουν στην Ευρωζώνη και την Λετονία LOYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως φίλε Λουκά έχω βασικά δύο απορίες...

      Πρώτον αφού όλοι ήξεραν από πριν ότι η Κύπρος ήταν μια "ωρολογιακή βόμβα" πριν αυτή ενταχθεί στην ΕΕ και το Ευρώ, από ΕΚΤ μέχρι Γερμανούς και Σόιμπλε, τότε γιατί την βάλανε χωρίς όρους και κυρίως γιατί πανηγύριζαν και άνοιγαν σαμπάνιες όταν η Κύπρος μπήκε στο Ευρώ;

      Εγώ αυτό που έχω να πω στον κύριο αυτό της ΕΚΤ είναι ότι όπως ένας φοιτητής των οικονομικών ξέρει τα μακροοικονομικά, έτσι και ο γιος μου που είναι 8 χρονών ξέρει καλά πως όποιος "στήνει" ένα "μαγαζί" πάνω σε παραβιάσεις νόμων και στα "αφήστε τους" και στα "δεν βαριέσαι βρε αδελφέ", είτε αυτό είναι οίκος ανοχής είτε η ΕΕ και το Ευρώ, κάποια στιγμή αυτό είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει παταγωδώς και αυτός μετά να ρίχνει τις ευθύνες στις "ωρολογιακές βόμβες" των άλλων..

      Δεύτερον όσον αφορά τους Λετονούς αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν είναι όντως τόσο ανόητοι και τόσο μ@λ@κες ταυτόχρονα για να θέλουν ακόμη να επιβιβαστούν σε ένα καράβι που βουλιάζει και σε λίγο θα αρχίσουν να το εγκαταλείπουν ακόμη και τα τα "ποντίκια" του...

      Διαγραφή
    2. Για να πάνε που;

      Διαγραφή
  13. ΦΙΛΕ Giorgio ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΩ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΩ Φτάνει η ώρα που η Τουρκία θα πάρει αυτά που "δικαιούται" με βάση τη γεωπολιτική της ισχύ. Ίσως σε 30 χρόνια η Τουρκία να είναι η μισή σε σχέση με σήμερα. Σήμερα όμως, έχει τη δύναμη να επιβάλει την άποψή της στην ανατολική μεσόγειο. Και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό, ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, μετάδοση σε ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης της ανησυχίας για την ασφάλεια των καταθέσεων και ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Μοχάμεντ ελ Αριάν, επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, η οποία εξέτασε σε βάθος τον τραπεζικό τομέα της χώρας και συνέταξε την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

    Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει για την ευρωζώνη η κρίση στην Κύπρο ο Μοχάμεντ ελ Αριάν απαντά: «Οι συστημικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το εάν οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καταφέρουν να επαναφέρουν με ταχύ, αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο το σχέδιο διάσωσης στη σωστή πορεία.

    Εάν αποτύχουν υπάρχουν δύο πιθανές πηγές που θα προκαλούσαν περιφερειακές διαταράξεις. Μια πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Κύπρο, που θα δυσχεράνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και η πιθανότητα μετάδοσης σε άλλες ευάλωτες χώρες της ανησυχίας για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων».

    Όσο για το πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα «περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Θα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη στιβαρότητα της ευρωζώνης, τη συνεργασιμότητα και τον καθοριστικό ρόλο της ΕΚΤ».
    LOYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας μεταφέρω μια άλλη άποψη..........

    Αυτό που όλοι οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί ΞΕΡΟΥΝ αλλά κανείς δεν μιλάει είναι αυτό.


    ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑΣ ΤΩΝ
    ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ''ΔΙΑΣ'' ΓΙ' ΑΥΤΟ Η ΜΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.


    Μπορούν δηλαδή οι καταθέτες να διεκδικούν και να παίρνουν τα χρήματά τους ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, χάνοντας μόνο...1.5% όσο είναι δηλαδή η προμήθεια της τράπεζας , όπως μπορεί και γίνεται τώρα σε όλα τα ΑΤΜ.


    Αλλο να χάσεις 1.5% , και άλλο να τα χάσεις την Τρίτη όλα.


    ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ''ΦΟΥΣΚΑ'', ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.


    Μετά τις Κυπριακές τράπεζες θα ακολουθήσουν οι ετοιμόρροπες Ελληνικές, ως ο πιο αδύναμος ''κρίκος'' μιας χρεοκωπημένης χώρας ''σισσιτίων''.

    Ακολουθούν οι Ιταλικές , μετά οι Ισπανικές και Πορτογαλλικές, έπονται οι Γαλλικές και ακολουθεί η σειρά του ''ισχυρού'' Βορρά και της Γερμανίας.


    ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ και αυτό το ξέρουν όλοι οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί ''Στουρνάρες'', αλλά δεν λένε την αλήθεια γιατί η εντολή είναι, να μην δημιουργηθεί ''πανικός''.


    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ''ΦΟΥΣΚΑΣ'' ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


    Αυτό όμως χάθηκε με την μοιραία και ολέθρια απόφαση του Εurogroup, να προσπαθήσει να χαθεί η εμπιστοσύνη, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    Και αυτό χάθηκε, με το ΟΧΙ των βουλευτών της Κύπρου.


    Η λύση είναι μόνο μία. Το Eurogroup και ο ''ισχυρός'' Βορράς να αναιρέσουν άμεσα την μοιραία και ολέθρια απόφαση που θέλησαν να πάρουν εις βάρος της Κύπρου, και να βάλλουν ΑΥΤΟΙ τα 5.8 δις που χρειάζονται, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Το ποσόν για αυτούς είναι ασήμαντο. Το μόνο που θα ''πληγωθεί'' είναι ο εγωισμός τους.

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΕ.


    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ.
    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.
    ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ''ΙΣΧΥΡΟΣ'' ΒΟΡΡΑΣ.
    ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
    LOUYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Για τα χρηματιστήρια σε παρακαλώ μην το γρουσουζεύεις το πράγμα.

      Εγώ ελπίζω, εύχομαι αλλά και πιστεύω ότι την Τρίτη το δικό μας να είναι στο +5%...

      Και αυτό γιατί θέλω να σορτάρω ξανά....

      Τώρα όσον αφορά το ΔΙΑΣ μπορεί να μην είμαι κανένας εξπέρ στα διατραπεζικά, αλλά έχω την εντύπωση ότι από Τρίτη το σύστημα ΔΙΑΣ δεν θα λειτουργεί (αν δεν λειτουργεί ήδη...).

      Με άλλα λόγια από Τρίτη, το πιο πιθανό κατά την άποψή μου είναι...

      "να έχει γ@&^θεί και ο ΔΙΑΣ"

      Διαγραφή
  16. Οι δικές μου εκτιμήσεις είναι:
    1) Οι Ρώσοι ΔΕΝ έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο, οπότε δεν τους νοιάζουν και πολύ οι εξελίξεις εδώ κάτω. Τους νοιάζουν μόνο τα κεφάλαια που θα χαθούν για τις εταιρίες τους. Και δεν φαίνεται να τρελαίνονται κιόλας....

    2) Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να κλείσουν μέτωπα εν όψη της περαιτέρω αποδυνάμωσης των συμμάχων τους στη δύση. Θα βρεθούν μόνοι σε μια Μ. Ανατολή που φλέγεται.

    3) Οι Αμερικανοί νοιάζονται για τον έλεγχο τις Μ. Ανατολής και για το φυσικό αέριο και Κύπρου και Ισραήλ. Αυτό θα βγει από την Κύπρο και το Ισραήλ και θα περνάει μέσω Τουρκίας.
    Η συμφιλίωση του Ισραήλ-Τουρκίας ΔΕΝ στρέφεται κατά της Κύπρου ή της Ελλάδας, απλά οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να μας βάλουν να συνεργαστούμε με αστυνόμο τους Ισραηλινούς (Κρίνοντας όμως από τις δικές μας αντιδράσεις αλλά και τις ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων θα είναι δύσκολο...).

    4) Το πρόβλημα είναι αλλού. Είναι ολοφάνερο από τις τελευταίες εξελίξεις, ότι μόλις ο άνθρωπος φτωχαίνει ψάχνει για τους υπαίτιους, βλέπει παντού εχθρούς, το μυαλό του γυρίζει σε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια συνωμοσίας (όλοι θέλουν να τον κλέψουν και είναι εναντίων του), γίνεται επιθετικός.
    Το ίδιο και οι γείτονές του που φοβούνται για τα δικά τους εισοδήματα...
    Το μέλλον θα δείξει ποιοι θα είναι εναντίων ποιων, ακόμα δεν ξέρουμε...

    --
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να εξηγήσω λίγο καλύτερα τον συλλογισμό μου στο (4), φανταστείτε ένα σκιουράκο σε ένα δέντρο. Κάποιος βάζει το χέρι και του βουτάει λίγα από τα καρύδια που είχε αποθηκεύσει στη τρύπα του.
      Ο σκίουράκος πέφτει σε μελαγχολία, νοιώθει ανασφάλεια, δε κοιμάται τα βράδια, βλέπει παντού εχθρούς που θέλουν να του κλέψουν και τα υπόλοιπα καρύδια και γίνεται επιθετικός.

      Οι γείτονές του με τη σειρά τους, βλέπωντας το πάθημα του και την ανησυχία του, αρχίζουν και αυτοί να μην αισθάνονται καλά, ψάχνουν διέξοδο και πιθανόν να μεταφέρουν τα καρύδια τους σε νέες ασφαλείς τρύπες, γίνονται ανασφαλείς και επιθετικοί.

      Τα παραπάνω είναι ένστικτα βαθειά ριζωμένα και μέσα μας από τις εποχές που το να χάσεις έστω και 10% από τα αποθέματα του χειμώνα ή κάποιους από τους κυνηγότοπους σου σήμαινε και τον αφανισμό σου.

      Εμείς νομίζουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι, αλλά στη πράξη τα ένστικτά μας, την ίδια τη φύση μας δηλαδή, δεν μπορούμε να τα νικήσουμε.
      Αυτό που έγινε απολύτως κατανοητό σε μένα τις τελευταίες μέρες, είναι το πόσο εύκολο είναι να αφήσεις τον φόβο και τα ένστικτα να σε κυριέψουν.

      --
      Χρήστος

      Διαγραφή
    2. Αυτά τα ένστικτα περιέγραφε το θεατρικό έργο Caveman.

      Διαγραφή
  17. Λουκά, με αυτά που γράφεις θα πάω στο ΑΤΜ σήμερα και αύριο. Αλλά μην τα λες σε άλλες παρέες και συμβάλλεις στον πανικό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ Leykios Veros ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΛΕΩ Η ΓΡΑΦΩ Η ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΨΑΞΗΜΩ ΗΜΑΑΣΤΕ Απαξ & περασουνε την φορολογηση των καταΘεσεων στην Κυπρο, θα το περασουνε σε ολα τα κρατη του ευρω.
    Αυτο ειναι το σχεδιο τους με ολες τις καταστροφικες του συνεπειες. Γιατι πολυ απλα ουτε χρημα θελουν να κοψουν οι Γερμανοι, ουτε να χρησιμοποιησουν τον ΕΣΜ εστω & μοχλευμενο.
    Ερχονται ανεξερευνητοι & μαυροι καιροι φιλΟΙ μου. ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Welcome to the hotel California.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι εννοεί ο ποιητής ; Βάλτε και ένα όνομα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όποιος ακουμπήσει τα καρύδια μου, θα το πληρώσει ακριβά :-)

    Ελπίζω φίλε Λουκά η "είδηση" που αναφέρεις να εντάσσεται στο γενικό κλίμα νευρικότητας που επικρατεί. Αλλά κι έτσι να γίνει, δε μασάω. Ας τα πάρουν να ησυχάσουμε επιτέλους :-)

    Τι να φοβηθούμε πια? Φοβόμασταν μην "τουρκέψουμε", και "τουρκέψαμε" οικειοθελώς παρακολουθώντας τα τουρκικά σήριαλ. Αν τα "βρούμε" κιόλας με τους Τούρκους "αδελφούς" μας, τι έχουμε να φοβόμαστε? Εγώ προσωπικά, μόνο την παράγκα του "γαύρου" στη σούπερ λίγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟΙ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΥΒΕΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η περίπτωση πως η κρίση στην Κύπρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα σε ένα τριήμερο συνέβησαν εντυπωσιακές αλλαγές που αλλάζουν -πάλι- τον γεωπολιτικό χάρτη.

    Η πλέον εντυπωσιακή αλλαγή είναι η αίτηση συγγνώμης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν, το 2010, επί του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», κατά την επιχείρηση βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό, με τον θάνατο Τούρκων πολιτών.

    Η Τουρκία είχε διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ, και να επιστρέψουν οι αντίστοιχοι πρεσβευτές στις θέσεις τους, αν δεν ζητούσαν οι Ισραηλινοί συγγνώμη και αν δεν αποζημιώνονταν τα θύματα. Οι Ισραηλινοί ήσαν ανένδοτοι, οι δε Τούρκοι παρέπεμψαν σε δίκη αξιωματούχους του Ισραήλ, οι οποίοι καταδικάσθηκαν ερήμην.

    Και έφθασε ο κ. Ομπάμα στο Τελ Αβίβ και η υπήρξε πλήρης μεταστροφή. Οι Ισραηλινοί κατάπιαν την υπερηφάνειά τους και υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου -μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία- ο κ. Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν απολογούμενος για «όποια λάθη που μπορεί να οδήγησαν» στο θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών και παράλληλα δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών.

    Ο κ. Ομπάμα φυσικά δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας».

    Αμέσως ανακύπτει το ερώτημα, τι ήταν αυτό που υποχρέωσε τον κ. Νετανιάχου να προβεί σε κίνηση, που δεν είναι μόνον ηθικά επιζήμια για το Ισραήλ, αλλά καταρρίπτει και τον μύθο ότι πρόκειται περί πανίσχυρου κράτους, όπου οι πάντες γονατίζουν εμπρός του. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι Η.Π.Α. είναι «υποκατάστημα» του Ισραήλ. Η είδηση λέγει, ότι «πιέσθηκε από τον κ. Ομπάμα». Να υποθέσουμε επομένως, πως η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία καθ’ όλα τα μεταπολεμικά χρόνια φαινόταν να υποστηρίζει το Ισραήλ σε όποιες ενέργειες προέβαινε, τώρα δυνάμωσε αιφνιδίως και αποφάσισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο;

    Ο υπογραφόμενος έχει καταθέσει σ’ αυτήν τη στήλη πολλές φορές την άποψη, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ότι δηλαδή δεν είναι οι Η.Π.Α. ο πλανητάρχης, αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εδρεύει στο έδαφός της και που την χρησιμοποιεί ως χωροφύλακα. Ο οιοσδήποτε Αμερικανός πρόεδρος αντλεί τη δύναμή του από το πόσο καλά υπηρετεί τα σχέδια των ισχυρών της γης. Αλλιώς, κάποιο Γουέτεργκέιτ ή Λεβίνσκυ θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του ή θα τον επαναφέρει στη «στάνη».

    Πολλές φορές επίσης γράψαμε, πως πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ Ισραηλινών και Ισραηλιτών. Το Ισραήλ είναι βάρος για τους Ισραηλίτες, επειδή για την ασφάλειά του επικεντρώνεται σ’ αυτούς η αντιπάθεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Την διαπίστωση αυτή πρώτη φορά την είχε κάνει ο Τζων Κένεντι, που επιχείρησε άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, αλλά δεν πρόφθασε να το υλοποιήσει
    ΛΟΥΚΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υποθέτουμε επομένως, πως ο κ. Ομπάμα δεν έπραξε κάτι άλλο παρά να μεταφέρει την σύσταση προς την ισραηλινή κυβέρνηση, πως ο ισραηλιτικός παράγοντας χρειάζεται -ακόμη- την Τουρκία. Μόνο έτσι μπορούσε να πεισθεί ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος σημειωτέον κατά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές ήταν πολέμιος του κ. Ομπάμα, υποστηρίζοντας τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Και μόνον το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τον εκλεκτό υποψήφιό τους, είναι σαφές μήνυμα πως δεν ήσαν σύμφωνοι οι Ισραηλίτες. Ο κ. Ροκφέλερ ήταν σταθερά στο πλευρό του κ. Ομπάμα.

    Εδώ τώρα, πρέπει να θυμίσουμε στους φίλους αναγνώστες, ένα σημείωμα που γράψαμε προ δύο ίσως ετών, και όπου είχαμε μεταφέρει δήλωση Ισραηλινής στρατιωτικής αναλύτριας (στην Jerusalem Post) όπου ομολογούσε πως η στρατιωτική συμμαχία με την Ελλάδα δεν πληρούσε τους όρους που απαιτεί το Ισραήλ για την ασφάλειά του, και πως η Τουρκία είναι κάτι σαν ως φυσικός του σύμμαχος.

    Οι Έλληνες πολιτικοί δεν το αντελήφθησαν αυτό, και επένδυσαν πολύ στην ισραηλοελληνική συμμαχία (!) πιστεύοντας ότι αποτελεί παράγοντα αποτροπής του τουρκικού κινδύνου. Τώρα προσγειώθηκαν.

    Και πρέπει να αναμένουν και άλλα. Συμφωνία με την Τουρκία για το φυσικό αέριο (και το κυπριακό), η οποία Τουρκία μεσοπρόθεσμα απαλλάσσεται και από τον κίνδυνο της εξέγερσης των Κούρδων μετά την χθεσινή απόφαση του ΡΚΚ για παύση των εχθροπραξιών.

    Γι’ αυτά όμως και άλλα, που άμεσα ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο, ες αύριον
    ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.